Muskov Neuralink uskoro počinje prikupljati ljude za testiranje moždanih implantata

Pixabay.com
Umjetna inteligencija, ilustracija Foto: Pixabay.com

Iz kompanije Neuralink, koju je pokrenuo Elon Musk, rekli su u utorak da su dobili odobrenje neovisnog odbora za reviziju za početak prikupljanja ispitanika kako bi prvi put testirali njihov moždani implantat na ljudima. Koristili bi ga za pacijente s paralizom.

Oni s paralizom zbog ozljede vratne kralježnične moždine ili amiotrofične lateralne skleroze mogu se kvalificirati za studiju, rečeno je, ali nije otkriveno koliko će sudionika biti uključeno u ispitivanje koje će trajati oko šest godina, prenosi Reuters.

Studija će koristiti robota za kirurško postavljanje implantata mozak-računalo (BCI) u regiju mozga koja kontrolira namjeru kretanja, rekao je Neuralink, dodajući da je njezin početni cilj omogućiti ljudima da kontroliraju kursor ili tipkovnicu na računalu samo koristeći svoje misli.

Tvrtka koja se ranije nadala da će dobiti odobrenje za ugradnju svog uređaja u 10 pacijenata pregovarala je o manjem broju pacijenata s američkom Agencijom za hranu i lijekove (FDA) nakon što je agencija izrazila zabrinutost za sigurnost, prema sadašnjim i bivšim zaposlenicima. Nije poznato koliko je pacijenata FDA na kraju odobrila.

Musk ima velike ambicije za Neuralink, rekavši da bi omogućio brza kirurška umetanja svojih čip uređaja za liječenje stanja poput pretilosti, autizma, depresije i shizofrenije.

U svibnju je tvrtka rekla da je od FDA-e dobila odobrenje za svoje prvo kliničko ispitivanje na ljudima, kada je već bila pod federalnim nadzorom zbog postupanja s testiranjem na životinjama.

Čak i ako se pokaže da je BCI uređaj siguran za ljudsku upotrebu, potencijalno bi trebalo više od desetljeća da startup dobije odobrenje za komercijalnu upotrebu, prema stručnjacima.

4 Odgovora

  1. Kako stvari stoje, implementacija bi mogla doći i prije. Puno love leži tu…

  2. Jezivo zvuči da bi se moždanim implantantima upuštali u liječenje psihičkih stanja i uopće u bilo kakav utjecaj na psihu.

  3. Neka hvala, svoj mozak cijenim sasvim dovoljno da mi ne treba nikakvo ugrađivanje implantanata.

  4. Samo se nadam da neće biti s vremenom da se mora prisilno to implementirati. Ovo mi sve više i više zvuči na radnju puno sci fi filmova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari