X Elona Muska podigao tužbu protiv glavnog državnog odvjetnika Kalifornije

Foto: Youtube screenshot/ TED

X Corp. Elona Muska podigla je tužbu protiv glavnog državnog odvjetnika Kalifornije zbog novog državnog zakona o moderiranju sadržaja.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom, pojašnjava CNN, potpisao je prošloga rujna zakon AB 587 kojim se traži od društvenih medija da objave svoje uvjete pružanja usluge na internetu i podnose polugodišnje izvješće glavnom državnom odvjetništvu u kojem navode svoju politiku i praksu moderiranja sadržaja.

Platforme moraju, između ostalog, otkriti kako funkcioniraju njihovi automatizirani sustavi za moderiranje sadržaja, kako definiraju kontroverzne kategorije kao što su “govor mržnje” i “dezinformacije”, te broj dijelova sadržaja označenih ili uklonjenih u takvim kategorijama.

U tužbi podnesenoj istočnom okružnom sudu Kalifornije, X tvrdi da taj zakon krši Prvi amandman i kalifornijski ustav potencijalno prisiljavajući kompaniju da moderira politički nabijene govore korisnika.

“Ovaj zakon se nedopustivo miješa u ustavom zaštićene uredničke prosudbe kompanija kao što je X Corp., imajući za svrhu i pritisak na tvrtke poput naše kako bi uklonile i demonetizirale ustavno zaštićeno pravo”, navela je tvrtka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari