Pragmatični odvjetnik iz radničke klase novi je britanski premijer

Keir Starmer, Foto: Wikimedia Commons

Keir Starmer postao je novi britanski premijer nakon što je njegova laburistička stranka osvojila uvjerljivu većinu na parlamentarnim izborima.

Na taj je način okončan 14 godina duga vladavina konzervativaca koji su na ovim izborima doživjeli potpuni potop te osvojili samo 131 mjesto u Donjem domu, što im je najgori rezultat u poslijeratnoj povijesti.

Pobjednička stranka imat će ih čak 410 od ukupnih 650, a Starmer je u pobjedničkom govoru obećao Britaniji donijeti promjene i nacionalnu obnovu.

Ovaj političar i odvjetnik postao je čelnik laburista 2020. godine, nakon što je od 2008. do 2013. bio glavni tužitelj za Englesku i Wales.

U njegovoj karijeri postoji i poveznica s Hrvatskom koja ga je prije deset godina angažirala u svom pravnom timu pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu.

U Starmerovoj biografiji, koju potpisuje Tom Baldwin, navodi se kako je odrastao u radničkoj obitelji u Surreyju, uz teško bolesnu majku i distanciranog oca. Samim time, poslije nekoliko desetljeća laburistička je stranka ima vođu koji doista dolazi iz radničke klase.

Britanska javnost doživljava ga kao metodičnog i pragmatičnog te kao vođu koji je laburiste odmaknuo od ljevice i vodstva Jeremyja Corbyna.

Uspoređuju ga s Tonyjem Blairom iako mu, ističu otočki mediji, nedostaju njegova karizma i vizinarstvo.

16 Odgovora

  1. Njegovi biraci sigurno ocekuju brze, hrabre i konkretne poteze, a da bi laburisti dobili barem jos slijedeci mandat, njihov novi premijer treba odmah krenuti s ozbiljnim radom!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari