Britanija istražuje korištenje “zamrznute” ruske imovine za financiranje obrane Ukrajine

Pixabay.com
Britanija istražuje korištenje ruske imovine za financiranje obrane Ukrajine, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Vlada Britanije je zatražila od Banke Engleske (BOE) da razmotri mogućnosti korištenja ruske državne imovine za financiranje ratnih napora Ukrajine, rekao je minsiatr financija Jeremy Hunt za BBC. Hunt je rekao da su ministri financija diljem svijeta razgovarali o tome što još mogu učiniti, osim sankcija, da poremete sposobnost Rusije da plati za rat.

“Ovo je ilegalni rat. Moramo učiniti sve što možemo kako bismo osigurali da ga Rusija ne može nastaviti financirati.” rekao je Hunt.

Govoreći na godišnjoj konferenciji MMF-a, Hunt je za BBC rekao da su ministri financija nekih od najvećih svjetskih gospodarstava – G7 – raspravljali o “mogu li se ruska državna imovina koristiti za financiranje obrane Ukrajine”.

“Sve kako bismo bili sigurni da Putin na kraju zna da si neće moći priuštiti ovakvu vrstu agresije”, rekao je Hunt. U četvrtak je G7 rekao da će istražiti kako oporezovati dobit od zaplijenjene ruske imovine kako bi podržao Ukrajinu “u skladu s primjenjivim zakonima”.

U rujnu su američka ministrica financija Janet Yellen i premijer Britanije Jeremy Hunt signalizirali potporu planu Europske unije za iznenadni porez na dobit ostvarenu zamrznutom ruskom imovinom. Ranije ove godine, SAD je razmatrao korištenje same imovine za plaćanje ukrajinske obrane, ali je odlučeno da to ne bi bilo legalno.

Britanija će uvijek djelovati u okviru međunarodnog prava, ali G7 je zatražio od središnjih banaka da razmotre što bi moglo biti moguće jer nam je potpuno jasno da je ovo ilegalni rat, ovaj rat je protiv međunarodnog prava”, istakao je Hunt.

Rat u Ukrajini, kaže, pokazao se “dugotrajinijim” nego što su se ljudi nadali, te da se svijet treba čuvati onoga što je nazvao “umorom od Ukrajine”.

“Moramo biti iskreni s ljudima da će ovo potrajati neko vrijeme i zato u međuvremenu moramo biti vrlo razboriti i oprezni s načinom na koji upravljamo britanskim gospodarstvom,” rekao je Hunt za BBC.

Europska unija i SAD istražuju načine kako iskoristiti zamrznutu imovinu i učiniti sankcije protiv Rusije učinkovitijima. U četvrtak je američka vlada poduzela mjere protiv dviju kompanija koje su probile ograničenje cijena ruske nafte. Brojne zemlje, uključujući SAD, G7, EU i Australiju, stvorile su koaliciju kako bi ograničile cijenuu ruske sirove nafte na 60 dolara po barelu, te  “ograničile sposobnost Rusije da procesuira svoj rat protiv Ukrajine”.

Pooštravanje sankcija dovelo je do rasta cijena nafte u petak. Rastuće cijene energije povećale su prosječne račune za plin i struju za britanska kućanstva, a cijena goriva dodatno je smanjila troškove života. Hunt je rekao i da su cijene plina četiri puta veće nego prije Ukrajine, dok su cijene nafte gotovo 40 posto više, a najveći pojedinačni uzrok nestabilnosti je Putinova agresija u Ukrajini.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari