Britanija i Južna Koreja produljile bescarinsku trgovinu za dvije godine

Pixabay.com
London, Foto: Pixabay.com

Britanija i Južna Koreja dogovorile su produljenje razdoblja niskih ili nultih carina na bilateralnu trgovinu za dvije godine, uoči početka pregovora o sklapanju novog trgovinskog sporazuma, objavila je britanska vlada.

Bez tog produljenja britanske tvrtke, poput proizvođača automobila, suočile bi se s visokim carinama od 1. siječnja 2024. godine na izvoz proizvoda izrađenih od materijala iz Europske unije, prema takozvanim pravilima o podrijetlu, te na proizvode koji se šalju preko EU.

Godišnja trgovina između Britanije i Južne Koreje doseže 18 milijardi funti (21,9 milijardi dolara). Dvije strane će, prenosi Hina, kasnije ove godine započeti pregovore o novom trgovinskom sporazumu, jer je njihov sadašnji sporazum preuzet iz članstva Britanije u EU.

Britanski ministar međunarodne trgovine Nigel Huddleston rekao je da će produljenje razdoblja bez carina pružiti dobrodošlu sigurnost za poduzeća.

“Ovo je fantastična vijest za britanske tvrtke koje mogu nastaviti prodavati svoju fantastičnu robu s povjerenjem Južnoj Koreji”, rekao je Huddleston.

Južna Koreja je sedmo najveće izvozno tržište za britanske automobile i treći najveći dobavljač novih automobila za Britaniju, što znači da bi sve nove carine bile loše za obje strane, ustvrdio je Mike Hawes, šef britanskog udruženja proizvođača vozila.

“Veselimo se početku pregovora i brzom sklapanju osuvremenjenog trgovinskog sporazuma koji donosi više koristi našim automobilskim sektorima, posebice jačanju trgovine električnim vozilima i srodnim tehnologijama”, dodao je Hawes.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari