Kineske isporuke Rusiji porasle za 21 posto u rujnu

Pixabay.com
Uvoz/izvoz, ilustracija Foto: Pixabay.com

Kineska robna razmjena s Rusijom pojačana je u rujnu, u opreci s padom izvoza i uvoza u cjelini, pokazali su podaci kineske carine objavljeni u petak.

Kineske isporuke u Rusiju porasle su u rujnu za 21 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, na 9,6 milijardi dolara. U kolovozu su bile uvećane za 16 posto.

Uvoz iz Rusije porastao je pak osam posto, gotovo trostruko snažnije nego u kolovozu, dosegnuvši 11,53 milijarde dolara, prenosi Hina.

Vrijednost kinesko-ruske robne razmjene zabilježila je tako u rujnu najvišu razinu od veljače prošle godine i početka ruske invazije na Ukrajinu, poskočivši na 21,18 milijardi dolara, prema podacima kineske carinske uprave.

Kineski izvoz u cjelini smanjio se pak u rujnu, drugi mjesec zaredom, i to za 6,2 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, izvijestila je u petak carinska uprava. U kolovozu je bio manji za 8,8 posto.

Pad izvoza otkriva posustajanje potražnje u velikim kineskim partnerima zbog podignutih kamatnih stopa koje koče gospodarski rast. Uteg su i ograničenja koja je uveo SAD i njegovi partneri, pozivajući se na nacionalnu sigurnost i uravnoteženje razmjene.

EU je nedavno otvorila istragu o uvozu kineskih električnih automobila kako bi utvrdila koriste li kineski proizvođači državne subvencije kako bi osigurali prednost pred konkurencijom. Bruxelles analizira i uvoz kineskih solarnih panela.

I kineski uvoz smanjio se u rujnu, također za 6,2 posto, odražavajući mukotrpan oporavak domaće potražnje nakon ukidanja mjera suzbijanja Covida, u odnosu na kolovoz kada se smanjio za 7,3 posto.

Time se višak u razmjeni Kine sa svijetom u rujnu povećao za 13,7 posto u odnosu na kolovoz, na 77,71 milijardu dolara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari