Britansko gospodarstvo stagnira i u travnju, odluka o kamatnim stopama sljedeći tjedan

Freepik.com
Gospodarstvo UK stagnira zbog kišnog vremena, Foto: Freepik.com

Gospodarstvo Ujedinjenog Kraljevstva nije zabilježilo rast u travnju, što predstavlja veliki izazov uoči općih izbora 4. srpnja, u kojem su obećanja o jačanju gospodarstva igrala ključnu ulogu. Političke stranke raspravljaju govore li najnoviji podaci o nastavku oporavka gospodarstva ili o stagnaciji.

Službeni podaci Ureda za nacionalnu statistiku (ONS) pokazuju da je potrošnja na usluge, koja uključuje od frizera do ugostiteljstva, porasla četvrti mjesec zaredom. Međutim, to je neutralizirano padom proizvodnje u građevinskoj industriji, na koje je utjecalo posebno kišno vrijeme koje je odbilo kupce i usporilo izgradnju.

Bruto domaći proizvod (BDP) Ujedinjenog Kraljevstva, koji mjeri vrijednost robe i usluga proizvedenih u nekoj zemlji tijekom vremena, porastao je 0,4 posto u ožujku.

Najviše je porastao informacijski, komunikacijski i znanstveni sektor, dok je prodaja u trgovinama pala. Proizvodnja u uslugama za potrošače, od kojih se mnogi još uvijek bore nositi s naglim porastom troškova života, pala je za 0,7 posto.

Tijekom tri mjeseca zaključno s travnjem, gospodarstvo je poraslo, za 0,7 posto od veljače do travnja, piše BBC. Ministar financija, Jeremy Hunt, rekao je da podaci pokazuju da gospodarstvo “okreće ugao”.

“Pod konzervativcima, možemo održati rast gospodarstva s našim jasnim planom za smanjenje poreza na rad, domove i mirovine”, dodao je Hunt.

Međutim, kandidatkinja za ministra financija iz reda laburista, Rachel Reeves usredotočila se na ravnomjerno čitanje viđeno u travnju.

“Ove brojke otkrivaju štetu učinjenu nakon četrnaest godina konzervativnog kaosa”, rekla je Reeves.

Engleska središnja banka (Bank of England) razmotrit će ove pokazatelje sljedeći tjedan te odlučiti što će uraditi u vezi s kamatnom stopom. Većina ekonomista ipak ne vjeruje da će novi podaci puno utjecati na odluku.

Konzervativna stranka više ne očekuje da će banka smanjiti svoju glavnu kamatnu stopu s 5,25 posto jer inflacija nije smanjena onoliko koliko se očekivalo u travnju.

Iako je manja i na godišnjoj razini iznosi 2,3 posto, ona ostaje nešto iznad cilja banke i očekuje se da će u narednim mjesecima porasti. Visoke kamatne stope koje „smiruju“ ekonomiju čineći poskupljenje zaduživanja pomogle su u ublažavanju inflacije, ali su također opteretile britansko gospodarstvo.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari