Potrošači u Njemačkoj tuže dobavljače toplinske energije zbog cijena grijanja

Foto: Patrycja Grobelny/Pexels

Udruge potrošača u Njemačkoj objavile su u ponedjeljak da su podnijele tužbe protiv dobavljača toplinske energije EON-a i Hansewerk Natura, tvrdeći da su povećanjem cijena prekršili zakon.

Federacija njemačkih potrošačkih organizacija (vzbv) traži od kompanija povrat novca kroz kolektivne tužbe koje su podnijeli zbog velikih poskupljenja.

Mnogi korisnici tih pružatelja usluga centralnog grijanja trenutno plaćaju višestruko više cijene nego 2020. godine, stoji u tužbama. Smatraju i da klauzule o promjeni cijena ne ispunjavaju zakonske uvjete.

U tužbi se tako navodi da je EON uslugu grijanja u gradu Erkrath-Hochdahl podigao sa 6,18 centi po kilovat satu u 2020. na 23,24 centa po kilovat satu u 2022. godini.

Glasnogovornici dvije kompanije, navodi Hina, odbacuju optužbe.

“Naše lokalne cijene centralnog grijanja slijede zakonske odredbe i prilagođavaju se troškovima i stanju na tržištu”, rekao je glasnogovornik EON-a, naglasivši da su povijesno visoke cijene energije u protekle dvije godine bile izvan njihove kontrole.

Cijene centralnog grijanja privukle su i pozornost regulatora za zaštitu tržišnog natjecanja koji je prošli tjedan pokrenuo postupak protiv šest kompanija zbog sumnje da su ih prekomjerno podigle, ne navodeći njihova imena, napominje agencija dpa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari