Porastao promet od uslužnih djelatnosti i na godišnjoj i na mjesečnoj razini u studenom 2023.

Pixabay.com
Inženjerstvo, ilustracija Foto: Pixabay.com

U studenom lani porastao je promet od uslužnih djelatnosti i na godišnjoj i na mjesečnoj razini, podaci su to Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ukupan sezonski i kalendarski prilagođen promet porastao je za 1,7 posto u odnosu na listopad 2023., dok je u odnosu na studeni 2022. ukupan kalendarski prilagođen promet od uslužnih djelatnosti porastao za 25,1 posto.

Na mjesečnoj razini najveći porast prometa ostvaren je u djelatnosti proizvodnje filmova, videofilmova i televizijskog programa, djelatnosti snimanja zvučnih zapisa i izdavanja glazbenih zapisa i to za 29,8 posto.

Prema DZS-u, u studenom 2023. u usporedbi s listopadom, promet za arhitektonske djelatnosti i inženjerstvo, tehničko ispitivanje i analizu povećao se za 6,9 posto, dok je kod računalnog programiranja, savjetovanja i djelatnosti povezane s njima bio veći za 5,3 posto.

Najveći pad prometa zabilježen je u djelatnosti savjetovanja u vezi s upravljanjem gdje je promet pao za 16 posto. Kod emitiranja programa pao je za 11,3 posto, a kod informacijskih uslužnih djelatnosti za 7,6 posto.

U studenom prošle godine u usporedbi s istim mjesecom 2022. najveći porast prometa ostvaren je u djelatnosti pripreme i usluživanja hrane gdje je bio veći za 23,3 posto.

Djelatnost trgovina na veliko i na malo motornim vozilima i motociklima, popravak motornih vozila i motocikla imala je rast prometa od 22,7 posto na godišnjoj razini, a kod djelatnosti iznajmljivanja i davanja u zakup (leasing) promet je porastao za 18,8 posto.

U djelatnosti vodenog prijevoza zabilježen je najveći pad prometa – 35,2 posto. Na drugom mjestu po padu prometa je proizvodnja filmova, videofilmova i televizijskog programa, djelatnosti snimanja zvučnih zapisa i izdavanja glazbenih zapisa gdje je promet pao za 12 posto, a na trećem mjestu je savjetovanje u vezi s upravljanjem, u toj djelatnosti je zabilježen pad prometa od 11,5 posto.

Promatrajući prvih jedanaest mjeseci 2023., kalendarski prilagođen promet uslužnih djelatnosti porastao je za 27,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari