Porast broja zaposlenih u SAD-u u studenom

Pixabay.com
SAD: Najveći broj zaposlenih u zdravstvu, Foto: Pixabay.com

Zapošljavanje u SAD-u blago je povećano u studenom, predvođeno sektorom zdravstva i državnim službama, no zadržalo se ispod prosjeka u prethodnih 12 mjeseci, izvijestilo je ministarstvo rada.

U studenome je u najvećem svjetskom gospodarstvu neto otvoreno 199 tisuća novih radnih mjesta, nakon 150 tisuća u listopadu i revidirane 262 tisuće u rujnu.

Novi podaci, prenosi Hina, pokazuju da je u prethodna dva mjeseca neto otvoreno 35 tisuća manje radnih mjesta no što su pokazivale dosadašnje procjene ministarstva.

Podatak za studeni niži je od mjesečnog prosjeka u prethodnih 12 mjeseci koji je iznosio 240 tisuća novozaposlenih, ali je u skladu s rastom zaposlenih posljednjih mjeseci, navode u ministarstvu.

Najviše novih radnih mjesta otvoreno je u studenome u zdravstvu i u državnim službama. Više su zapošljavali i poslodavci u sektoru industrije. U zdravstvu je broj zaposlenih uvećan za 77 tisuća, što je više od prosječne 54 tisuće mjesečno tijekom prethodnih 12 mjeseci.

Privatni sektor neto je otvorio 150 tisuća novih radnih mjesta, a državni 49 tisuća, pokazuju podaci ministarstva. Zapošljavanje u državnim službama bilo je u skladu s mjesečnim prosjekom u prethodnih 12 mjeseci koji je iznosio 55 tisuća novozaposlenih, navode u ministarstvu.

U industriji je otvoreno 28 tisuća radnih mjesta, odražavajući povećanje broja zaposlenih u industriji motornih vozila i dijelova za 30 tisuća jer su se radnici vratili na posao nakon štrajka. Broj zaposlenih smanjen je pak u maloprodaji, prenosi Hina, za 38 tisuća u odnosu na mjesec ranije, a najviše su radnika, njih 19 tisuća, otpustile robne kuće.

Stopa nezaposlenosti smanjena je za 0,2 postotna boda u odnosu na listopad, na 3,7 posto, uz približno 6,3 milijuna nezaposlenih.

Prosječna plaća po satu porasla je za 0,4 posto u odnosu na listopad, na 34,10 dolara. U odnosu na isti mjesec prošle godine uvećana je za četiri posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari