Državna pošta SAD-a zaključila ovu poslovnu godinu s gubitkom od 6,5 milijardi dolara

Pixabay.com
Pošta, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Američka državna pošta, US Postal Service (USPS), izvijestila je da je 2023. poslovnu godinu zaključila s neto gubitkom od 6,5 milijardi dolara, uz najmanji obujam pismovnih pošiljki od 1968. godine.

U poslovnoj godini 2022. koja je završila u rujnu lani, US Postal Service poslovao je s neto dobiti od 56 milijardi dolara, prenosi Hina.

Gubitak u poslovnoj godini 2023. uključuje 2,6 milijardi dolara troškova inflacije “povrh onoga što smo prognozirali i što smo uspjeli nadoknaditi”, rekao je izvršni direktor Louis DeJoy.

Značajna stavka bio je i trošak mirovina, a prihod im se zadržao na razini prošle poslovne godine i iznosio je 78,2 milijarde dolara.

Američka državna pošta agresivno je podizala cijene poštanskih marki i provodi desetogodišnji plan restrukturiranja koji bi trebao spriječiti prognozirano akumuliranje gubitaka u tom razdoblju od 160 milijardi dolara. Ovu godinu trebali su završiti s ‘pozitivnom nulom’.

Izvršni direktor naglašava da će im taj cilj izmaknuti i u novoj poslovnoj godini.

“Unatoč planiranim značajnim smanjenjima naših troškova poslovanja i rastu prihoda od dostave paketa nećemo dosegnuti ‘pozitivnu nulu’ u 2024. godini”, rekao je DeJoy.

Istaknuo je ipak da su smanjili prognozirani gubitak od 160 milijardi dolara “na manje od 60 milijardi dolara”.

Obujam pismovnih pošiljki smanjio se u ovoj godini za 6,1 posto, na 46 milijuna, a u odnosu na 2006. otprilike je prepolovljen. Prihod je u toj kategoriji usluga ipak porastao za 2,1 posto, na 24,5 milijardi dolara, zahvaljujući višim cijenama poštanskih marki.

Dostava pismovnih pošiljki, poput pisama i računa, glavni je izvor prihoda US Postal Servicea.

U travnju 2022. američki predsjednik Joe Biden potpisao je zakon kojim je USPS-u osigurano oko 50 milijardi dolara pomoći kroz razdoblje od 10 godina, podsjeća Reuters.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari