Poljska mijenja energetsku politiku i određuje krajnji datum za ukidanje ugljena

Pixabay.com
Ugljen, ilustracija Foto: Pixabay.com

Poljska uskoro planira odrediti krajnji datum za isključivanje ugljena iz proizvodnje energije, izjavila je državna tajnica za klimu, Urszula Zielinska, signaliziravši zaokret u energetskoj politici.

Izbori u listopadu okončali su osmogodišnju vladavinu poljske stranke Pravo i pravda (PiS), a nova vlada premijera Donalda Tuska pojačano se angažira na zaštiti okoliša, tvrdi Zielinska.

Sastavni dio tog angažmana bit će i određivanje krajnjeg datuma za isključivanje ugljena iz proizvodnje energije, najavila je vladina dužnosnica čije riječi prenosi Hina.

Poljska proizvodi oko 70 posto struje u termoelektranama na ugljen, fosilno gorivo koje emitira najviše ugljičnog dioksida, iako je proteklih godina povećala i proizvodnju energije iz vjetra i Sunca.

Prethodna vlada dogovorila je sa sindikatima da će se ugljen vaditi do 2049. godine, no znanstvenici upozoravaju da u ovom desetljeću treba drastično smanjiti emisiju štetnih plinova u izgaranju ugljena kako bi se izbjegle ozbiljne klimatske promjene.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je tako sve zemlje članice Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) da postupno ukinu ugljen do 2030.

Nova vlada u Varšavi preispituje klimatske i energetske planove i pomoći će radnicima i kompanijama koji će snositi posljedice promjena.

Izjave Zielinske označavaju zaokret u politici Varšave, koja se do sada protivila određenim ekološkim mjerama u EU.

Prošle godine podnijela je protiv Bruxellesa tužbu kako bi poništila europsku klimatsku politiku, uključujući i zabranu novih automobila koji ispuštaju ugljični dioksid do 2035. godine.

5 Odgovora

  1. Koliko nas truje i ovaj Jakuševac i zrak u Zagrebu nije ni čudo što se plućne bolesti razvijaju brzinom munje, treba sve ukinut što nas zagađuje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari