Poljoprivrednici EU odlučili – prosvjedi 13. ožujka

HPK
Mladen Jakopović, predsjednik HPK-a, Foto: HPK

Na Skupštini krovnog udruženja poljoprivrednika Europske unije, Copa Cogeca, odlučeno je da će poljoprivrednici svih država EU održati prosvjede 13. ožujka u svojim državama, priopćeno je iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK).

Predsjednik HPK-a, Mladen Jakopović, u ime hrvatskih poljoprivrednika, potpisao je i Otvoreno pismo koje će Copa Cogeca poslati Europskoj komisiji (EK) i njezinoj predsjednici Ursuli Von Der Leyen. U pismu se traži zaštita poljoprivrednika i poljoprivredne proizvodnje u Europskoj uniji, te pozivaju predstavnici EK da ozbiljno pristupe promjenama sadašnjih politika koje idu na štetu poljoprivrede i opstanka ruralnih prostora u EU.

“Skupština i predsjedništvo Copa Cogece dali su svoju podršku mirnim prosvjedima EU poljoprivrednika. Podršku kroz jednodnevni prosvjed dali su i hrvatski poljoprivrednici. Zato smo podržali Otvoreno pismo, u kojem su sadržani svi problemi EU poljoprivrednika, a koji su ujedno i naši problemi. Na skupštini smo iznijeli i naša stajališta te zahtjeve, vezano za nacionalne probleme o kojima HPK nastavlja pregovarati s Ministarstvom poljoprivrede i Vladom RH“, rekao je predsjednik HPK-a.

HPK
Poziv poljoprivrednicima da okrenu obilježja i oznake EU naopako, Foto: HPK

Iz HPK-a navode da je Copa Cogeca prepustila državama da odluče na koji će način izraziti svoje nezadovoljstvo, ali pozvali su poljoprivrednike da se na svim prosvjedima obilježja i oznake EU okrenu naopako jer smatraju da sadašnja Zajednička poljoprivredna politika ide u krivom smjeru.

“Odluku na koji ćemo se način, kroz mirne prosvjede, pridružiti novom pozivu Copa Cogeca, trebao bi usvojiti Upravni odbor HPK. Vjerujemo da ćemo do tada održati i dodatne konzultacije s Vladom RH i Ministarstvom poljoprivrede”, kazao je Jakopović.

EU poljoprivrednici traže od Komisije, između ostalog, unaprjeđenje prijedloga u vezi s obnovom autonomnih trgovinskih mjera s Ukrajinom. Traži se izmjena referentnog razdoblja za ovaj sustav, ali i osiguravanje reciprociteta u standardima proizvodnje na farmama i ravnopravnog položaja u EU trgovini. Smatraju da je potrebno zaustaviti Sporazum EU-Mercosur.

“Treba osigurati da europske farme dobiju pravednu naknadu unutar lanca opskrbe hrane, s hitnom i učinkovitom provedbom Direktive o nepoštenim trgovinskim praksama u svakoj državi članici, te pravednijom raspodjelom cijena duž lanca s učinkovitom zabranom prodaje ispod troškova proizvodnje”, rekli su EU poljoprivrednici na skupštini.

Dodali su kako je u nadolazećem razdoblju potrebno procijeniti utjecaj Zelenog plana na poljoprivredni sektor, a za mandat od 2024. do 2029. zatražili su smanjenje regulative.

Mirni prosvjedi 13. ožujka, trebali bi biti održani kad i plenarna sjednica EK u Strasbourgu, prije raspuštanja EU parlamenta odnosno prije EU izbora.

24 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari