HPK: Upravni odbor nije bio jedinstven, za sada bez prosvjeda poljoprivrednika u Hrvatskoj

Pixabay.com
Prosvjed poljoprivrednika, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Upravni odbor Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) održao je sjednicu na kojoj je odlučio da za sada neće ići u prosvjede, ali su naglasili da daju podršku kolegama u ostalim članicama Europske unije.

Prema Vladi RH uputili su zahtjeve te ukoliko ne budu usvojeni – protesti su sve izvjesniji. Kažu da se zalažu za hitne izmjene Zajedničke poljoprivredne politike EU jer ne ide na ruku proizvodnji i urušava konkurentnost sela te šteti proizvodnji hrane.

Upravni odbor nije bio jedinstven po pitanju pokretanja velikih prosvjeda poljoprivrednika kod nas. Zato smo na sjednici definirali naše ključne zahtjeve, koje ćemo još jednom uputiti Vladi RH i resornom Ministarstvu, kako bi im opet ukazali na probleme s kojima su suočeni hrvatski poljoprivrednici. Jasno smo definirali naše nacionalne probleme u poljoprivredi, koji su specifični i drugačiji od onih u EU, a koje je hitno potrebno rješavati. Ako ne bude sluha i ne dobijemo jasne odgovore, spremni smo ubrzo krenuti u organizaciju velikih prosvjeda”, rekao je u priopćenju predsjednik HPK-a Mladen Jakopović.

Ukoliko dođe do prosvjeda, kaže, upozorit ćemo na izuzetno teško stanje u proizvodnji i nemogućnosti da se hrvatska poljoprivreda zbog svih ograničenja novog ZPP-a nosi s ogromnom administracijom, stranom uvoznom konkurencijom te rušenjem proizvođačkih cijena.

“Zbog toga se uništava domaća proizvodnja, a mnogi odustaju od svoje proizvodnje, koja im znači egzistenciju”, dodao je Jakopović.

HPK će prisustvovati i sastanku udruženja poljoprivrednika na razini EU, Copa Cogeca, koji će se održati 23. veljače ove godine. Tamo će se donijeti odluka hoće li poljoprivrednici na razini cijele EU prosvjedovati.

Smatraju kako hrvatskim i europskim poljoprivrednicima treba omogućiti da proizvode hranu, smanjiti administriranje i osigurati im pravednu i dostojnu naknadu za proizvodnju hrane. Ukazuju i na probleme potrošača koji se bore s velikim cijenama, a primorani su kupovati proizvode upitne kvalitete.

Pixabay.com
Poljoprivredna proizvodnja, Foto: Pixabay.com

“Ostalo je pitanje nelojalne konkurencije i loših trgovinskih sporazuma EU i trećih zemalja iz kojih na naše tržište ulaze proizvodi po niskim cijenama, tretirani sa sredstvima koja nisu dozvoljena u EU. Isto tako, ostalo je pitanje rješavanja uvoza robe iz Ukrajine koji je prošle godine napravio ogromnu štetu i urušio cijene i u Hrvatskoj, što je potrebno zaustaviti”, ističu iz HPK-a.

Upravni odbor HPK-a donio je i deset zahtjeva koje će uputiti Vladi i resornom Ministarstvu. Traže smanjenje administrativnog opterećenja i ukidanje geotagiranja fotografija. Žele da se oformi tripartitno Povjerenstvo za redoviti mjesečni izračun proizvođačkih cijena koji bi činilo Ministarstvo poljoprivrede, HPK i predstavnici znanosti te da se pokrenu izmjene Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama.

Zahtijevaju pokretanje izmjene strateškog plana ZPP u korist primarne poljoprivredne proizvodnje i prerade te pojačanu kontrolu uvoza hrane iz trećih zemalja. Smatraju da je potrebno i povećati ulaganja u marketing domaćih proizvoda. Dodatno, traže pokretanje Uzajamnog fonda, iz čijih sredstava bi se namirivali tržišni poremećaji, i da u njemu bude minimalno 100 milijuna eura.

“Potrebno je dozvoliti upis u ARKOD svima koji koriste parcelu, a za ostvarivanje prava na potporu koristiti trenutni pravilnik, te revidirati Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Želimo i da se poveća deminimis potpore na 25.000 eura i da se ukinu plaćanja poreza na promet nekretnina kod zamjene poljoprivrednog zemljišta”, priopćili su iz HPK-a i dodali da treba uvesti nacionalnu potporu uz povrat od 40 posto za investicije u poljoprivredu i za preradu, do 200.000 eura.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari