Prosvjed poljoprivrednika u Čakovcu i Đakovu: Otkupne cijene domaćih proizvoda preniske

HINA/ Siniša KALAJDŽIJA
Prosvjed u Čakovcu, Hrvatska, Foto: Hina/Siniša Kalajdžija/veljača 2024.

U Čakovcu su se okupili vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) iz Međimurske i Varaždinske županije i traktorima izašli na prometnice, a najviše ih zabrinjava stanje na tržištu koje je, prema njihovim riječima, pretrpano uvoznom robom.

Iako Hrvatska poljoprvredna komora (HPK) nije donijela stav da poljoprivrednici idu na prosvjede, gotovo 200 vlasnika OPG-ova nezadovoljno je brojnim birokratskim opterećenjima.

Vođa prosvjednika, ratar Stjepan Jurinec, kaže da poljoprivrednici žele ukazati i na potrebu da se s državnim institucijama treba pronaći model djelovanja u slučajevima elementarnih nepogoda, ali i u slučajevima bolesti, nestašica te nelojalnog uvoza. Dodao je da su hrvatskim poljoprivrednicima “pale sve otkupne cijene i porasli troškovi proizvodnje, a uvoznici maste brk”.

Okupljanje prosvjednika počelo je u devet sati na, uz južnu obilaznicu Čakovca, a oko 11:30 sati traktorima su krenuli u prosvjedni obilazak Čakovca. Među prosvjednicima je bio i predsjednik Odbora za mljekarstvo pri HPK, Igor Rešetar, koji je naglasio da poljoprivrednici proizvode sve manje.

“Probleme koje mi imamo treba rješavati ovdje na terenu, pogotovo mi mali poljoprivrednici, a ne samo da se ti problemi rješavaju u Zagrebu ili Bruxellesu. Struktura Međimurja je takva da ne dozvoljava četiri posto ugara. Znamo da smo prije nekoliko godina imali negdje oko 30.000 hektara oranica, a danas su te brojke puno manje”, kazao je Rešetar te dodao da je prije 20 godina bilo oko 9.000 krava, a da je danas ta brojka triput manja.

HINA/ Siniša KALAJDŽIJA
Prosvjed u Čakovcu: Počelo okupljanje međimurskih i varaždinskih OPG-ovaca, Foto: Hina/Siniša Kalajdžija

Prosvjednicima se pridružio predsjednik HPK, Mladen Jakopović, koji je istaknuo da je riječ o skupu potpore zbog svih problema koji tište poljoprivrednike, kako u cijeloj Europskoj uniji, tako i u Republici Hrvatskoj.

“U četvrtak i petak imamo skupštinu svih poljoprivrednih komora u Bruxellesu i tamo ćemo odlučiti na koji način ćemo dalje. Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen je izrazila određene mogućnosti da bi se od nekih zelenih politika odustalo”, rekao je Jakopović.

Podršku poljoprivrednicima pružio je međimurski župan Matija Posavec, a i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini koja je istaknula da grad pomaže koliko može, ali je država krovna institucija koja mora dati podršku u svim investicijama poljoprivrednika.

I poljoprivrednici s područja Đakovštine prosvjedovali su s nešto više od 50 traktora u središtu Đakova na Trgu dr. Franje Tuđmana, nezadovoljni nacionalnom i europskom poljoprivrednom politikom.

Hina/ Suzana Župan
Đakovo: Prosvjedi poljoprivrednika, Foto: Hina/ Suzana Župan

Neki od razloga za prosvjed su smanjenje financijske omotnice, uvozna politika kojom se jeftinom robom iz Ukrajine spuštaju cijene žitarica i ostalih roba, zelene politike koje nameće EU i dosadašnja primjena Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi. Prosvjed su organizirali članovi bivše Udruge poljoprivrednika Brazda.

Poljoprivrednik iz Piškorevaca i član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Matija Brlošić je rekao da su danas poljoprivrednici prvenstveno htjeli izraziti i dati podršku europskim poljoprivrednicima, jer ih muče isti problemi.

Također su, kako je dodao, željeli naglasiti probleme unutar Hrvatske. Podsjetio je kako su poljoprivrednici prije osam dana uputili deset zahtjeva Ministarstvu poljoprivrede i dobili informaciju da su odgovori stigli u Hrvatsku poljoprivrednu komoru (HPK), te da je na većinu odgovoreno pozitivno.

Sporne ostaju geotagirane fotografije i danas smo u razgovarali s ministricom te vjerujem da će se to riješiti u korist poljoprivrednika, rekao je Brlošić.

Naime, prema Pravilniku o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2024. godinu, dostava geotagiranih fotografija putem AgroGTF mobilne aplikacije obavezna je kao dokaz pojedinih aktivnosti za proizvodnu 2024. godinu. Dio poljoprivrednika tu obvezu doživljava kao neugodnu i suvišnu, a dio, posebno stariji, kažu da se ne snalaze najbolje s mobilnih tehnologijama i da njihov primarni poziv nije slikanje, nego proizvodnja hrane.

Nova Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) 2023- 2027., kako je naveo, donosi smanjenje omotnice, ubacuje nova pravila igre i nova administrativna opterećenja i to su problemi na koje đakovački poljoprivrednici žele ukazati.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari