Plinske bušotine na sjeveru Jadrana imaju nove vlasnike: Carlyle preuzeo od Energeana udjele u polju Izabela

FOTO: Energean

Proizvođač nafte i plina Energean, koji kotira na burzi u Velikoj Britaniji, pristao je prodati paket neosnovne imovine u Egiptu, Italiji i Hrvatskoj za do 945 milijuna dolara.

Kupac je poslovni subjekt pod kontrolom Carlyle International Energy Partners.

Iz Energeana kažu da mu prodaja omogućiti da se usredotoči na svoje značajno poslovanje s plinom u Izraelu i Maroku. Dodaju da vrijednost poduzeća od 945 milijuna dolara predstavlja više od 3 puta veći povrat otkad je portfelj kupljen za 284 milijuna dolara 2020. godine.

Imovinu je preuzeo Energean od Edison E&P. Kombinirane neto dokazane plus vjerojatne rezerve u 2023. iznosile su 150 milijuna barela ekvivalenta nafte od čega je 70 posto plin, dok je neto proizvodnja Energeana bila 34.000 barela ekvivalenta nafte dnevno od čega je 37 posto bio plin.

Plinsko polje Izabela kojim upravlja ED-INA je plinsko nalazište u podmorju na granici Hrvatske i Italije u sjevernom Jadranskom moru. Riječ je o strukturi s dvije platforme i tri proizvodne bušotine, a puštena je u rad 2014. godine.

Energean ima 70 posto udjela, dok preostalih 30 posto pripada Ini. Trenutačno polje proizvodi 15000 kubnih metara dnevno, stoji na stranicama Energeana.

Opsežna kampanja bušenja u sjevernom Jadranu započela je 2020. godine bušenjem ocjenske bušotine Irena-2 unutar eksploatacijskog polja Izabela. Eksploatacijsko polje nalazi se u sjevernom dijelu hrvatskog dijela Jadrana, uz crtu razgraničenja epikontinentalnih pojasa Italije i Hrvatske. Bušotinom Irena-2 potvrđeno je veće plinsko otkriće unutar nekonsolidiranih pijesaka formacije Ravenna, stoji u tekstu Aktivnosti Ine u istraživanju plina u Hrvatskoj objavljenom u časopisu Nafta i Plin 2023. godine.

Energean je priopćio da očekuje dovoljne novčane prihode pri zatvaranju kako bi u potpunosti otplatio korporativne obveznice od 450 milijuna dolara i omogućio posebnu dividendu do 200 milijuna dolara.

Završetak transakcije se očekuje do kraja 2024. godine, podložno regulatornim i antimonopolskim odobrenjima.

Gledajući unaprijed, Energean je rekao da će zadržati i nastojati povećati svoj uticaj na Mediteranu i gledati dalje od toga na širu regiju Europe, Bliskog istoka i Afrike. Tvrtka je također usredotočena na stvaranje središta za skladištenje ugljikovodika u Grčkoj.

Što se tiče kupca, Bob Maguire, suvoditelj Carlyle International Energy partnera, rekao je da se radi o visokokvalitetnoj imovini u zemljama “koje aktivno potiču razvoj novih nalazišta plina, za koji vjerujemo da će igrati središnju ulogu u energetskoj tranziciji”.

“Veselimo se što ćemo podržati transformaciju ove imovine u skalabilnu platformu za istraživanje i proizvodnju na Mediteranu, kroz izvođenje kratkoročnih razvoja, otključavanje mogućnosti organskog rasta, spajanja i preuzimanja i ubrzavanje isporuke postojećih planova za dekarbonizaciju.”

Mathios Rigas, izvršni direktor Energeana, rekao je: “Ovaj ugovor predstavlja uzbudljivo novo poglavlje za Energean. Danas smo ostvarili značajan povrat ulaganja uloženog kada smo kupili ovu imovinu prije četiri godine.”

12 Odgovora

  1. država potpuno uništene industrije i poljoprivrede, ništa ne proizvodimo, piliće iz Brazila, jabuke iz Novog Zelanda, odjeća iz Kine, a u trendu nam je da se para u bdp-u napumpa i zavrti oko energetike, građevine i turizma.. nažalost.. Balkanski Hong Kong

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari