Plenković: Svima će rasti plaće, ali ne svima jednako

Andrej Plenković. foto: HINA/ Damir Senčar/Arhiv

U djelatnostima smještaja, pripremanja i usluživanja hrane i pića te putničkih agencija i organizatora putovanja u 2023. je fiskalizirano računa u vrijednosti od 6,05 milijardi eura i izdano 410 milijuna računa, što je šest posto više nego u 2022., pokazali su podaci izneseni u četvrtak na sjednici Vlade.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je i fizičke rezultate turizma za 2023. s više od 20,6 milijuna dolazaka i 108 milijuna noćenja, što je za devet, odnosno tri posto više nego u 2022., kao i samo za protekli prosinac u kojem je Hrvatsku posjetilo 17 posto više turista, ostvarivši 10 posto više noćenja nego u prosincu 2022. godine.

Tijekom proslave Nove godine, kazao je, u Hrvatskoj je bilo 90.000 turista ili 12 posto više nego na isti datum godinu prije.

Osvrnuo se i na nove zakone koji su stupili na snagu 1. siječnja, među kojima je i paket poreznih izmjena.

“Ključna poruka ovog paketa je da će svima rasti plaće, ne svima jednako, zbog čega podcrtavam aspekt jačanja fiskalne autonomije gradova i općina kojima smo dali raspon u pogledu poreza na dohodak, da i svojim odlukama, preuzimanjem odgovornosti utječu na manje oporezivanje rada, a time i veće plaće. Neki su tu priliku itekako dobro na korist svojih sugrađana iskoristili, a građani će s vremenom postati svjesni razlika“, rekao je.

Komentirao je i rast minimalne plaće na 840 eura bruto, istaknuvši kako je tijekom mandata njegove vlade ona porasla za 103 posto.

Povećava se također i naknada za starije osobe u iznosu od 150 eura, a Plenković je najavio i kako Zakon o trgovini ulazi u svoju punu primjenu, te će se preijeći na režim od samo 16 radnih nedjelja godišnje.

Zakonom o doplatku za djecu, naglasio je premijer, udvostručen je broj obitelji i broj djece koja su korisnici tog doplatka.

“Dvije trećine djece obuhvaćeno je novim zakonom,  a time su povećani i iznosi. Osigurali smo dodatnih 90 milijuna eura za doplatak, sada je sve zajedno izdvajanje na razini 260 milijuna eura godišnje”, precizirao je.

Uz navedeno, na snagu su stupile i izmjene zakona koje omogućuju prelazak svih osnovnih škola na rad u jednoj smjeni do 2027. godine.

2 Odgovora

  1. Ovo su baš lijepe vijesti! Samo, nemojte usput svemu dignut’ cijenu u nebesa, hvala! 😀

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari