Plenković: Imamo više turista i više noćenja nego prošle godine

Hina
Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, Foto: Hina/Daniel Kasap/4. srpanj 2024.

U prvih šest mjeseci u Hrvatsku je, prema podacima Hrvatske turističke zajednice (HTZ), došlo 7,2 milijuna turista te je ostvareno 28 milijuna noćenja, što je šest posto više dolazaka nego lani te dva posto više noćenja nego u istom periodu prošle godine, rekao je u uvodu sjednice Vlade RH, premijer Andrej Plenković.

I financijski pokazatelji Hrvatske narodne banke (HNB), iako se odnose na samo prva tri mjeseca ove godine, pokazuju rast od 25 posto, u odnosu na prošlu godinu u ovom gospodarstvenom sektoru.

„To znači i da prema broju fiskaliziranih računa, kojih je 6,5 posto više nego prošle godine, očekujemo jako dobru turističku sezonu a time i veliki doprinos hrvatskom gospodarstvu“, rekao je premijer Plenković.

Iako je inflacija za lipanj 2024. godine, prema podacima DZS-a, 2,4 posto, cijene usluga u strukturi podataka za inflaciju i dalje su visoke.

Komentirajući te podatke, predsjednik Plenković je istakao da je ovo najniža stopa inflacije od lipnja 2021. godine, no upozorio je na formiranje cijena u sektoru usluga.

Ovo je dobar trend i krećemo se prema ciljanoj inflaciji od dva posto. Upravo zbog te činjenice, očekujemo od svih aktera, a naročito u kontekstu turističke sezone, da budu odgovorni i razumni u kontekstu formiranja cijena jer smo vidjeli da u strukturi inflacije i dalje rast cijena usluga veliki i to od 5,5 posto“, istakao je Plenković.

Ministar turizma i sporta RH, Tonči Glavina, rekao je da Zračna luka Franjo Tuđman za prvih šest mjeseci u odnosu na lani bilježi povećanje dolazaka od 16 posto, Zračna luka Ruđer Bošković preko 25 posto, Zračna luka Sveti Jeronim deset posto, a Zračna luka Zadar čak 57 posto.

Na sjednici Vlade RH najavljeno je i da će ove godine, tijekom turističke sezone, Vlada RH održavati redovne sastanke s predstavnicima turističkog sektora u Hrvatskoj.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari