Osnivač OpenAI predlaže “univerzalno osnovno računanje”

Sam Altman, Foto: Wikimedia Commons

Proizvođač ChatGPT-a OpenAI najavio je novi model umjetne inteligencije nazvan GPT-4o, sposoban za realistične glasovne razgovore i interakciju preko teksta i slike.

Nove audio mogućnosti omogućuju korisnicima da razgovaraju s ChatGPT-om i dobiju odgovore u stvarnom vremenu bez odgode, kao i da prekidaju ChatGPT dok govori, što su obilježja razgovora koja su stvarala velike probleme umjetnoj inteligenciji, piše Reuters.

U jednoj demonstraciji, ChatGPT je upotrijebio svoju viziju i glasovne sposobnosti da razgovara s istraživačem kroz rješavanje matematičke jednadžbe na listu papira.

Uz to, istraživači su pokazali sposobnost modela GPT-4o za prevođenje jezika u stvarnom vremenu.

“Djeluje poput umjetne inteligencije iz filmova… Razgovor s računalom nikad mi se nije činio prirodnim, sada je potpuno prirodan”, napisao je izvršni direktor OpenAI-ja Sam Altman u postu na blogu.

Altman je, inače, ovih dana iznio prilično neobičan prijedlog o uvođenju univerzalnog osnovnog računanja. Naime, 2016. godine počeo je shvaćati učinke koje napredna umjetna inteligencija može imati na društvo, posebno na radna mjesta, te je proveo eksperiment koji pokazuje da univerzalni osnovni dohodak (UBI) može riješiti neke od tih problema.

Taj je program davao između 50 i 1.000 dolara mjesečno za više od 3.000 upisanih. Iako Altman i dalje vjeruje u dobrobiti UBI-ja, sada tvrdi da bi program univerzalnog dohotka u budućnosti mogao izgledati sasvim drugačije od dijeljenja novca ljudima.

“2016. bila je jako davna prošlost. Smatram da bi bilo bolje da svatko dobije dio GPT-7 računala i može ga koristiti, preprodati ili donirati nekome”, smatra Altman.

Altman nije ulazio u dodatne pojedinosti o svojoj univerzalnoj osnovnoj računskoj ideji, ali teško je zamisliti da će je mnogi ljudi pozdraviti, osobito ako je alternativa primanju mjesečnih gotovinskih isplata.

12 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari