Osječko-baranjska županija u 2023. dostigla rekordne turističke rezultate

pixabay.com
Osijek, arhiv Foto: Pixabay.com

U Osječko-baranjskoj županiji prošle godine dostignuti su rekordni turistički rezultati, jer je zabilježeno povećanje broja dolazaka i noćenja turista od 13 posto u odnosu na dosad najbolje rezultate iz 2022. godine, izvijestili su u Županijskoj upravi.

Župan Mato Lukić kazao je kako je prošle godine po prvi put ostvaren rast dolazaka i noćenja tijekom ljeta, što se prethodnih godina obično događalo predsezoni i podsezoni, prenosi Hina.

“Razlog za to je taj što se gosti, tijekom putovanja prema morskim destinacijama, često zadržavaju i u našoj Županiji, od jedne do tri noći”, pojasnio je Lukić.

Ističe kako su, osim povećanja broja dolazaka i noćenja, povećani i smještajni kapaciteti, jer je u Županiji na kraju 2022. godine u smještajnim objektima bilo 5.968 kreveta, a sada ih ima 6.138, odnosno tri posto više. Smatra kako rezultati govore o opravdanosti ulaganja u smještajne kapacitete na području cijele Županije u posljednjih šest godina, što je podiglo razinu konkurentnosti županijske turističke ponude.

Županija je prošle godine svoju ponudu predstavila na sajmovima u Engleskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj i Poljskoj, a krajem prošle godine i službeno je očišćena od mina, što je značajno u turističkom, gospodarskom i sigurnosnom smislu.

“Smatramo da nam je prednost što još uvijek nemamo masovni turizam, a bogati smo prirodnim ljepotama te etno-gastronomskom ponudom”, ocijenio je župan Lukić.

Direktorica županijske Turističke zajednice, Ivana Jurić, izvijestila je kako su 2023. godine domaći gosti činili 53 posto noćenja, što je nešto manje nego 2022, ali se povećao broj noćenja stranih gostiju. Navodi kako se najviše povećao broj gostiju iz Njemačke te zemalja u okruženju, poput Mađarske, Srbije, Slovenije i BiH, što pokazuje da su se marketinški napori napravljeni na tim tržištima pokazali kao dobra investicija. Najavila je kako ove godine Osječko-baranjska županija svoju turističku ponudu predstaviti na sajmovima u Sloveniji, Njemačkoj, Nizozemskoj i Austriji.

Pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Tatjana Turalija kazala je kako je iz prošlogodišnjeg proračuna izdvojeno više od 600.000 eura za projekte razvoja turizma, a ove se godine planira oko 850.000 eura, kako bi se nastavilo s ulaganjima u javnu turističku infrastrukturu, podizanje kvalitete te promociju.

18 Odgovora

  1. Bravo za baranjce! Već dugo maštam da se preselim tamo negdje, bez buke i gradske muke!

  2. Čula sam da imaju predivne plaže uz rijeku Dravu. Treba otići tamo na “more”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari