Osijeku odobreno novih 55 milijuna eura kroz ITU mehanizam

Pixabay.com
Novac, Foto: Pixabay.com

Osijek je kroz Integrirana teritorijalna ulaganja, odnosno ITU mehanizam, u proteklom razdoblju okupio 19 jedinica lokalne samouprave i imao na raspolaganju 40 milijuna eura, a u novom razdoblju mu je odobreno 55 milijuna eura s 10 jedinica lokalne samouprave, rečeno je u četvrtak na završnoj konferenciji “Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe” i “Tehnička pomoć za ITU PT Osijek” održanoj u Osijeku.

Zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković ocijenila je da sada imaju više sredstava, a manji teritorijalni obuhvat tako da će gradu Osijeku biti osiguran puno veći iznos u novom financijskom razdoblju, prenosi Hina.

Istaknula je da je Tvrđa najveći financijski projekt financiran iz prošlog razdoblja kroz ITU PT te dodala kako to nije samo financijski, već je s 30.000 četvornih metara i obuhvatno najveći projekt unutar grada Osijeka financiran kroz europska sredstva.

Pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za financije i EU projekte Grada Osijeka Sanja Scitovski naglasila je da je ukupan iznos projekta premašivao 127 milijuna kuna, dok su bespovratna sredstva dodijeljena u iznosu od oko 67 milijuna kuna.

“To zapravo znači da je 50 posto sufinanciran sredstvima Grada Osijeka. Projekt je započeo 2019. godine, a završio je tri mjeseca prije krajnjeg roka, tako da je 1. rujna ove godine dobivena pravomoćna uporabna dozvola i obnovljen je prostor pušten u funkciju”, rekla je Scitovski.

Riječ je o infrastrukturnim radovima koji su uključili cjelovitu obnovu dotrajale sanitarne i oborinske kanalizacije, obnovu distribucijske telekomunikacijske i elektroenergetske kabelske kanalizacijske mreže, obnovu javne rasvjete u energetski učinkovitu te rekonstrukciju ulica, pješačkih površina i trgova na području Tvrđe.

Scitovski također navodi da je završetkom projekta u cjelokupnom prostoru Tvrđe svako kućanstvo imalo priliku spojiti se na gradsku toplanu.

Što se, pak, tiče projekta “Tehnička pomoć za ITU PT Osijek”, zamjenica gradonačelnika Osijeka Crnković napomenula je da je Grad Osijek sudjelovao kao posredničko tijelo, provodeći sustavnu kontrolu i nadzor nad tim projektima.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari