Završen najveći projekt u toplinskom sustavu Osijeka u posljednjih 35 godina

pixabay.com
Osijek, arhiv Foto: Pixabay.com

Projekt zamjene spojnog vrelovoda od Termoelektrane toplane do Toplane pogona Osijek, vrijedan 11,6 milijuna eura, najznačajnije je ulaganje HEP-a u distribucijsko toplinski sustav toga grada u posljednjih 35 godina, istaknuto je u četvrtak na završnoj konferenciji projekta.

Radovima, započetim prije dvije godine, zamijenjeno je 4,4 kilometra magistralnog vrelovoda izgrađenog još 1987. godine, čime je povećan kapacitet toplinskog sustava, a omogućeno je smanjenje gubitaka toplinske energije i razne uštede.

Projekt je, navodi Hina, sa 6,17 milijuna eura sufinanciran iz EU fondova.

Direktor HEP Toplinarstva pogona Osijek Ivica Mihaljević istaknuo je kako su povećanjem dimenzije spojnog vrelovoda stvoreni preduvjeti za povećanje učinkovitosti toplinskog sustava te nastavak isporuke toplinske energije na siguran i pouzdan način.

Time je omogućena manja potrošnja električne energije za cirkulaciju ogrjevnog medija, što rezultira smanjenom potrošnjom primarne energije i manjom emisijom ugljičnog dioksida, dodao je Mihaljević.

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić napomenuo je kako se u Osijeku, osim ove investicije, izrađuje dokumentacija za projekt izgradnju nove kombi termoelektrane, vrijedne oko 85 milijuna eura, s kojom će se dobiti 85 megavata električne i 75 megavata toplinske energije.

Rekao je i da HEP u idućem razdoblju očekuje vrijedna investicija povlačenja sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), vrijedna oko 240 milijuna eura, za kompletnu izgradnju novih naprednih mreža, odnosno modernizaciju elektrodistribucijske mreže u Hrvatskoj.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari