OpenAI nakon Reddita dogovorio suradnju i s News Corp

Sam Altman, Foto: Wikimedia Commons

OpenAI pod vodstvom Sama Altmana potpisao je ugovor koji će mu omogućiti pristup sadržaju nekih od najvećih novinskih publikacija u vlasništvu medijskog konglomerata News Corp.

Sporazum dolazi nekoliko tjedana nakon što je tvrtka koju podržava Microsoft sklopila ugovor o licenciranju sadržaja iz Financial Timesa za razvoj AI modela.

Pristup mnoštvu podataka može pomoći u poboljšanju sadržaja koji proizvodi OpenAI-jev ChatGPT, chatbot sposoban generirati ljudske odgovore na upite i kreirati sažetke dugog teksta.

Takva su partnerstva, piše Reuters, ključna za obuku modela umjetne inteligencije, a mogu biti unosna i za izdavače vijesti kojima se tradicionalno uskraćuje dio zarade koju internetski divovi zarađuju distribucijom svojih sadržaja.

OpenAI, koji je pokrenuo histeriju oko umjetne inteligencije kada je pokrenuo svoj chatbot 2022., prošlog je tjedna sklopio ugovor i s platformom društvenih medija Reddit.

Financijski detalji ovog posljednjeg posla nisu otkriveni, ali Wall Street Journal, koji je u vlasništvu News Corpa, izvijestio je kako bi mogao biti vrijedan više od 250 milijuna dolara tijekom pet godina.

Ugovor će OpenAI-ju dati pristup aktualnom i arhiviranom sadržaju iz nekoliko publikacija News Corpa, uključujući Wall Street Journal, MarketWatch i Times.

AI bi na pizzu stavio ljepilo

Takvu suradnju s Redditom je u veljači dogovorio i Google, a zahvaljujući objavi jednog korisnika X-a u četvrtak je na sipmatičan način otkriveni i nedostaci čitave priče.

Naime, na upit “kako spriječiti sir da iscuri s pizze” Googleov AI model među ostalim je kao rješenje ponudio korištenje ljepila. Ispostavilo se da je taj odgovor povukao iz 11 godina starog zafrkantskog komentara na Redditu.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari