Suradnja OpenAI-a i medijske kompanije Axel Springer od ChatGPT-a će napraviti novinara

Foto: Negative Space/Pexels

OpenAI je potpisao ugovor s njemačkom medijskom tvrtkom Axel Springer koji će im omogućiti da svoje AI modele uče pisati vijesti i druge novinarske forme.

Kao dio dogovora, korisnici ChatGPT-a će primati sažetke vijesti iz brendova Axel Springera, uključujući Politico, Business Insider, Bild i Welt, s poveznicama na izvorne izvore izvještavanja.

“Želimo istražiti mogućnosti novinarstva osnaženog umjetnom inteligencijom kako bismo podigli kvalitetu, društvenu relevantnost i poslovni model novinarstva na višu razinu”, rekao je Mathias Döpfner, izvršni direktor Axel Springera.

Financijski detalji sporazuma, o kojem je prvi izvijestio The Wall Street Journal, zasad nisu poznati.

“Ovo partnerstvo ljudima će pružiti nove načine pristupa kvalitetnom sadržaju vijesti u stvarnom vremenu putem našeg AI alata”, komentirao je Brad Lightcap, glavni operativni direktor OpenAI-ja.

Nekoliko novinskih portala već je pokušalo iskoristiti novonastalu tehnologiju u svojim izvještavanjima, najčešće s katastrofalnim rezultatima, što je dovelo do raznih blamaža i javnih isprika.

Unatoč tome, čini se da je umjetna inteligencija spremna preokrenuti industriju vijesti i izdavaštvo.

Naime, dogovor proizvođača ChatGPT-a s Axelom Springerom dolazi samo dan nakon što je The New York Times najavio uvođenje nove pozicije voditelja redakcije umjetne inteligencije, signalizirajući ključnu ulogu koju će ta brzo napredujuća tehnologija imati u proizvodnji vijesti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari