Redditu rastu dionice nakon dogovora o prodaji sadržaja s OpenAI

Pixabay.com
RAste vrijednost dionica Reddita, Foto: Pixabay.com

Dionice Reddita bilježe rast od deset posto nakon što je tvrtka objavila da je sklopila ugovor o partnerstvu sa start-upom za umjetnu inteligenciju (AI) OpenAI.

Prema ugovoru, tvrtka koja stoji iza chatbota ChatGPT, dobit će pristup sadržaju Reddita, dok će također donijeti značajke koje pokreće AI na platformu društvenih medija, prenosi BBC. Objava potvrđuje napore Reddita da proširi svoje izvore prihoda izvan oglašavanja.

Dogovor također dolazi u trenutku kada sve veći broj vlasnika autorskih prava pokreće pravne izazove oko korištenja njihovih materijala od strane tvrtki AI-a.

U četvrtak je Sony, koji je najveći glazbeni izdavač na svijetu, tražio od  Googlea, Microsofta i OpenAI-a informaciju jesu li koristili njegove pjesme za razvoj AI sustava. Posljednjih mjeseci OpenAI je također sklopio ugovore s nekoliko izdavača, uključujući Associated Press i Financial Times.

Google je još u veljači najavio partnerstvo koje tehnološkom divu omogućuje pristup podacima Reddita za učenje svojih AI modela.

Ovaj tjedan OpenAI je predstavio najnoviju verziju tehnologije koja podupire ChatGPT. Tvrtka je rekla da će GPT-4o biti uveden za sve korisnike ChatGPT-a, uključujući one koji nisu pretplatnici.

Brži je od ranijih modela i programiran je da zvuči razgovorno u svojim odgovorima na upite.

Nova verzija može čitati i raspravljati o slikama, prevoditi jezike i identificirati emocije iz vizualnih izraza. Tu je i memorija tako da se može prisjetiti prethodnih upita.

I u Europskoj uniji i u SAD-u postoje pitanja o tome je li obuka AI alata na takvom sadržaju kršenje autorskih prava ili potpada pod poštenu upotrebu i iznimke privremenog kopiranja.

Problem je trenutno aktualan i na sudu u SAD-u, u nekoliko pravnih slučajeva koji zasebno zastupaju ljude poput autora Igre prijestolja Georgea RR Martina, komičarke Sarah Silverman i New York Timesa.

9 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari