Reddit u javnoj ponudi cijeni dionicu po 34 dolara, moderatori nagrađeni privilegijom u kupnji

Reddit, Foto: Brett Jordan/Pexels

Reddit, 19 godina stara web stranica koja ugošćuje milijune internetskih foruma, svoju je IPO-u u srijedu procijenila na 34 američkih dolara po dionici, najviše od očekivanog raspona cijene.

Ponuda je podignula vrijednost tvrtke blizu 6,5 milijardi dolara. Reddit je inače planirao cijenu u IPO-u od 31 do 34 dolara po dionici, prenosi CNBC.

Redditov debi na javnom tržištu dionica u četvrtak, pod oznakom “RDDT”, bit će prvi za veliku tvrtku društvenih medija još od ponude Pinteresta 2019. godine. Analitičari ga ocjenjuju jednim od rijetkih tehnoloških poslova potpomognutih poduzetništvom u posljednje dvije godine. Reddit je u ponudi prodao 15,28 milijuna dionica, dok su postojeći dioničari prodali još 6,72 milijuna.

Tvrtka smanjuje svoju procjenu cijene na privatnom tržištu od 10 milijardi dolara iz 2021. godine, na vrhuncu tehnološkog procvata. Rastuća inflacija i rastuće kamatne stope izgurale su ulagače iz rizične imovine 2022., što je na kraju natjeralo startupove da smanje broj zaposlenih, smanje svoje procjene i usredotoče se na profit umjesto na rast.

U srijedu je hardverska tvrtka za podatkovne centre Astera Labs izašla na burzu, a dionice su joj skočile u nebo za 72 posto, dok investitori hrle u sve što uključuje umjetnu inteligenciju. Međutim, IPO tržište bilo je u dugotrajnoj suši više od dvije godine, s Instacartom, Klaviyo i Arm Holdings-om među rijetkim tehnološkim tvrtkama koje imaju takvu ponudu.

Redditova osnovna djelatnost online oglašavanja suočava se s konkurencijom industrijskih divova poput Alphabeta i Mete. Tvrtka također broji u konkurente Snap, X, Pinterest, Discord, Wikipediju i Amazonov Twitch streaming.

Stabiliziranje poslovanja

Prihodi su prošle godine porasli 20 posto na 804 milijuna USD sa 666,7 milijuna USD u 2022. Neto gubitak u 2023. iznosio je 90,8 milijuna USD, što predstavlja poboljšanje u odnosu na neto gubitak od 158,6 milijuna USD koji je zabilježio prethodne godine.

Tvrtka je u podnescima rekla da bi licenciranje podataka moglo postati veliki posao te da planira zaraditi oko 66,4 milijuna dolara u takvim poslovima u 2024. Tvrtka je nedavno ušla u prošireno partnerstvo s Googleom, omogućujući pretraživačkom divu više pristupa podacima Reddita za obuku AI modela i druge zadatke.

Prošli tjedan Reddit je rekao da je Federalna komisija za trgovinu poslala pismo tvrtki u kojem se raspituje o njegovoj praksi licenciranja podataka.

Kao dio inicijalne javne ponude, Reddit je nekim od svojih vodećih moderatora i korisnika, poznatih kao Redditori, dao priliku da kupe dionice putem programa usmjerenog dijeljenja. To je model kojeg su ranije koristili Airbnb, Doximity i Rivian kako bi nagradili svoje napredne korisnike i kupce.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari