Veliki pobjednik u IPO-u Reddita je… izdavač časopisa

Reddit, Foto: Brett Jordan/Pexels

Većina priča o stanju u medijskom biznisu je često sumorna, no ne i ova.

Ovo je priča o tradicionalnoj medijskoj tvrtki iz starog svijeta koja je pronašla zlato u digitalnim medijima — jedan od rijetkih slučajeva koji su se ikada dogodili. Kada Reddit ovaj tjedan izađe na burzu, tražit će od investitora da ga procijene na 6,4 milijarde dolara. A ako se to dogodi, jedan od glavnih dobitnika bit će Advance, privatna tvrtka koja posjeduje izdavačkog diva časopisa Condé Nast – koji vam donosi izdanja poput Voguea i The New Yorkera. Advance, koji ne prodaje dionice u ponudi, na kraju će posjedovati 26,5 posto Reddita nakon IPO-a, prenosi Business Insider.

Dakle, ako se cijena potvrdi onako kako se Reddit i njegovi bankari nadaju, Advanceov udio će biti vrijedan 1,7 milijardi dolara – i čak više ako dionica “skoči”, kao što Wall Street uvijek očekuje od javnih ponuda.

Još bolje za Advance: tih 1,7 milijardi dolara generirano je početnim ulaganjem od oko 10 milijuna dolara, koliko je plaćeno za kupnju Reddita 2006. godine.

To je nevjerojatan povratak ulaganja! I jedan koji je vrlo dobrodošao u Advanceu — koji se, kao i mnoge druge tradicionalne medijske tvrtke, suočava s dugoročnim sistemskim izazovima. A još je impresivnije kada ga usporedite s dosadašnjim rezultatima drugih velikih medijskih tvrtki koje su kupile ili uložile u digitalna izdanja i gotovo uvijek požale zbog toga.

Primjeri propalih ulaganja

Na primjer: kupnja MySpacea od strane News Corp., Disneyjeve akvizicije tvrtke za igre na sreću Club Penguin i YouTube mreže Maker Studios; stotine milijuna koje su Disney, Fox, Time Warner i Comcast/NBC uložili u startupe digitalnih medija kao što su BuzzFeed, Vice, Vox Media i drugi tijekom procvata Facebooka u prošlom desetljeću. Gotovo svi ti poslovi su propali, ugašeni ili smanjeni u obujmu poslovanja.

U Business Insideru, tvrtki za digitalne medije koju je kupio njemački medijski konglomerat Axel Springer 2015., s ponosom su zato istaknuli da su „još uvijek tu“. Vrijedi napomenuti da Advanceov uspjeh dolazi i s nekim upozorenjima: 2021. godine, na primjer, uložio je dodatnih 26 milijuna dolara u Reddit u krugu financiranja koji je tvrtku procijenio na prijavljenih 10 milijardi dolara. Dakle, zasad su te dionice ‘pod vodom’.

No čini se da je najvažnija stvar koju su menadžeri Advancea napravili na Redditu, osim što su ga kupili, da su ga pokrenuli kao samostalnu tvrtku 2011. godine. To je rezultiralo s barem dvije stvari: značilo je da se, kada je Reddit prolazio kroz jednu od svojih brojnih kontroverzi i izazova, vrlo malo ljudi pitalo o vezi između stranice i izdavača koji stoji iza publikacija kao što su Vogue i The New Yorker. A to je značilo da Reddit može uspjeti, ili posrnuti, bez puno uplitanja njegovih vlasnika.

Business Insider zaključuje – kako je ovo vrijedan primjer uspjeha za idući put, kada ponovno neka velika tradicionalna medijska tvrtka odluči uložiti u novu, digitalnu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari