Google privremeno zaustavio Gemini jer generira povijesno netočne fotografije ljudi

Freepik.com
Umjetna inteligencija, ilustracija, Foto: Freepik.com

Google je privremeno zaustavio svoj najnoviji model umjetne inteligencije Gemini nakon kritika na društvenim mrežama zbog fotografija na kojima su prikazane netočne etničke pripadnosti i spolovi.

Gemini stvara realistične fotografije na temelju korisničkih opisa na sličan način kao OpenAI-jev ChatGPT, prenosi CNN. Obučen je da ne odgovara na upite koji su opasni ili diskriminirajući te da unese raznolikost u svoje rezultate. Međutim, mnogi su primijetili da AI chatbot sada ima problem s generiranjem fotografija bijelih ljudi.

Stručnjaci već dugo upozoravaju da alati umjetne inteligencije imaju potencijal replicirati rasne i rodne predrasude zbog informacija koje su u njih unesene.

Korisnici su nezadovoljni jer AI generira fotografije koje su povijesno netočne. Na primjer, njemačke vojnike iz 1943. prikazuje kao obojene ljude.

“Već radimo na rješavanju nedavnih problema. Dok popravljamo problem, pauzirat ćemo generiranje fotografija i uskoro ponovno objaviti poboljšanu verziju”, rekao je Google u objavi na društvenoj mreži X.

Jack Krawczyk, Googleov vodeći proizvodni direktor za Gemini, rekao je da Google namjerno dizajnira “mogućnosti generiranja fotografija koje odražavaju našu globalnu bazu korisnika” i da će tvrtka nastaviti to činiti za fotografije koje su univerzalne svugdje.

Ovaj incident je još jedan neuspjeh za Google koji prati rad rivala kao što su OpenAI i Meta.

Nedugo nakon što je Google predstavio svoj model umjetne inteligencije, tada nazvan Bard, a kasnije preimenovan u Gemini, njegova cijena dionice nakratko je pala. To se dogodilo jer je demo video modela pokazao da daje činjenično netočan odgovor na pitanje o teleskopu James Webb.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari