OIE Hrvatska: Pozivamo Sabor da hitno zaduži HERA-u za donošenje Odluke o iznosu jedinične naknade

Freepik.com
Obnovljivi izvori energije, Foto: Freepik.com

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) svojim nezakonitim postupanjem prouzročila je kompletnu blokadu energetskog sektora iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj, priopćeno je iz udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatska (OIEH).

Kao nezavisno regulatorno tijelo, HERA preko godinu i pol dana od isteka roka, nije donijela Odluku o iznosu jedinične naknade za priključenje na mrežu čime je ugroženo ispunjavanje strateških ciljeva Hrvatske i EU u energetskoj tranziciji te je onemogućeno ulaganje preko dvije milijarde eura u projekte obnovljivih izvora energije (OIE).

Na ovaj problem, kroz brojne službene dopise i medijske istupe Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) kontinuirano ukazuju.

„Hrvatska je, čini se, jedina zemlja u Europskoj uniji koja izravno sprječava zelenu tranziciju te će bez obzira na ogroman potencijal za razvoj obnovljivih izvora energije na kraju plaćati penale za neispunjavanje europskih i vlastitih ciljeva. HERA je odgovorna Hrvatskom saboru, a zastupnici, posebice predsjednik Odbora za gospodarstvo, moraju nadzirati rad HERA-e i mogu zatražiti donošenje sporne Odluke stoga smo zahtjev za rješavanje ovog gorućeg pitanja uputili i njemu. Razvoj OIE ključan je za napredak Hrvatske, za povećanje standarda građana i konkurentnost naše zemlje. Pozivali smo još jednom sve nadležne institucije, prije svega Hrvatski sabor, da hitno zatraže od HERA-e donošenje Odluke, najkasnije do 30. lipnja 2024. te da se bez odlaganja sazove sjednica Odbora za gospodarstvo kako bi se raspravila ova strateška energetska tema“, navodi se u priopćenju.

Ova odluka je važna, kako se navodi, i zbog ciljeva Direktive Europskog parlamenta i Vijeća (RED III) i Integriranog energetskog i klimatskog plana (NECP), koji obvezuju Hrvatsku da udio energije iz obnovljivih izvora u konačnoj bruto potrošnji do 2030. godine bude najmanje 42,5 posto. Hrvatska mora povećati udio energije iz obnovljivih izvora kako bi ispunila ove ciljeve a neće ih doseći ako HERA ne donese Odluku o jediničnoj naknadi za priključenje.

Odgađanje odluke HERA-e, pojašnjavaju iz OIEH, onemogućava ulazak na tržište novim OIE projektima.

Podsjetit ćemo, HERA je bila dužna donijeti Odluku o iznosu jedinične naknade najkasnije do 15. prosinca 2022. godine. Međutim, devetnaest mjeseci poslije, Hrvatska i dalje nema poznatu cijenu priključenja na elektroenergetsku mrežu, a bez poznate cijene priključenja, razvoj novih OIE projekata je zaustavljen jer bez da znaju troškove priključenja na mrežu, investitori ne mogu planirati ulaganja niti osigurati financiranje projekta. Direktno, ovakve odgode utječu i na odustajanje od ulaganja i neispunjavanje ciljeva.

Pixabay.com
OIE, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

HERA je dužna svake godine donijeti Odluku koja propisuje formule na koji se način utvrđuje cijena priključenja. 2022. godine je donijela novu Metodologiju, koja nije stupila na snagu, jer primjena nove metodologije ovisi o donošenju Odluke o cijeni.

Bez ove Odluke, navodi se u priopćenju, projekti se vode prema staroj Metodologiji iz 2017. koja je nametnula investitorima troškove izgradnje ključne infrastrukture, što je dovelo do visokih troškova priključenja i odustajanja od ulaganja.

Primjera radi, u slučaju sunčane elektrane priključne snage 20 MW ukupnog opravdanog kapitalnog troška (CAPEX) od cca 20 milijuna eura, po Metodologiji iz 2017. godine investitorima je bila nametnuta naknada za priključenje u iznosu od 100 milijuna eura, što za direktnu posljedicu ima odustajanje investitora od ulaganja u Hrvatskoj. Nova Metodologija koju je HERA donijela 2022. trebala bi isključiti investitore iz financiranja pojačanja mreže, ali zbog pravnog propusta i izostanka Odluke, HERA drži staru Metodologiju na snazi. Direktna posljedica toga je da će 3000 MW interesa za OIE projekte koje trenutno imamo rezultirati milijunskim naknadama za priključenje zbog čega će se Hrvatska suočiti s odljevom strateških investicija vrijednih više milijardi eura, a time i neispunjavanjem kako vlastitih, tako i ciljeva EU-a te posljedično i penalima koje će neminovno morati platiti“, priopćio je OIEH.

Pozvali su i Hrvatski sabor da hitno zaduži HERA-u za donošenje Odluke o iznosu jedinične naknade, kako bi se spriječilo daljnje blokiranje razvoja OIE i osigurala energetska samodostatnost Hrvatske.

OIEH – GIU

Radnička cesta 80, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
512.302,52 (2023)
Broj zaposlenih:
6 (2023)

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari