OIEH: Desetogodišnji plan razvoja distribucijske mreže neće moći pratiti energetsku tranziciju

Pixabay.com
Elektromreža, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

“Desetogodišnji plan razvoja distribucijske mreže”, koji operator distribucijskog sustava (HEP-ODS) svake godine podnosi Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji, konzervativan je i neće moći pratiti energetsku tranziciju, smatraju u udruženju Obnovljivi izvori energije Hrvatske.

Stoga su predložili nekoliko izmjena koje se tiču kućanstava, elektromobilnosti, kapaciteta mreže, fleksibilnosti i smanjenja gubitaka.

Po pitanju uvođenja mjerenja potrošnje električne energije za kategoriju kupaca Kućanstvo, postojećim propisima HEP ODS je u narednih šest godina mora opremiti velik broj OMM brojilima s daljinskim očitanjem (minimalno 80 posto), što je veliki financijski i organizacijski izazov zbog čega se predlaže da se navedeno sufinancira EU sredstvima.

Kako je razvoj tržišta opskrbe, agregiranja i energetskih zajednica građana u porastu uz očekivano znatno priključenje sunčanih elektrana na privatnim kućama i ustanovama, potrebno je znatno ubrzati uvođenje brojila s daljinskim očitanjem za kućanstva.

Što se tiče elektromobilnosti, HEP ODS u poslovnim ciljevima za 10G razdoblje očekuje značajniju elektrifikaciju prometa te izgradnju punionica za električna vozila.

Očekivani snažni rast broja obnovljivih izvora energije i infrastrukture za elektromobilnost dodatno usložnjava planiranje razvoja mreže te povećava rizik operatora pri planiranju i vođenju sustava.

Punionice, Foto: Jakub Zerdzicki/Pexels

U Zakonu o tržištu električne energije, a sukladno direktivama EU, stvoreni su zakonski preduvjeti za pružanje usluga fleksibilnosti koje bi HEP-ODS-u mogle pomoći u smanjenju rizika pri planiranju i vođenju sustava.

OIEH, ističu u priopćenju, zato predlaže razvoj novih tipskih rješenja za priključenje infrastrukture za elektromobilnost (susretna postrojenja, distributivne TS) kao i inovativna rješenja za priključenja punionica električnih vozila u postojećim višestambenim i poslovnim građevinama.

Vezano uz kapacitet mreže, dali su prijedlog da se financiranje povećanja kapaciteta mreže omogući i iz drugih izvora financiranja, a ne isključivo iz naknade za priključenje.

Dodatno, potrebno je investirati u informacijski sustav za dinamičko praćenje tokova snaga i energija kako bi HEP-ODS u realnom vremenu raspolagao podacima o raspoloživosti mreže. Ujedno, OIEH smatra kako investitorima treba omogućiti opciju primjene operativnog ograničenja korištenja priključne snage.

Smatraju i da pitanje operativnog uvođenja usluga fleksibilnosti sustava nije egzaktno i dinamički definirano u Desetogodišnjem planu iako su stvorene zakonske pretpostavke i činjenice da trenutno imamo četiri registrirana agregatora na tržištu Hrvatske.

“Predlažemo da se u najkraćem mogućem roku implementiraju adekvatni mehanizmi za pružanje usluga fleksibilnosti”, kazali su iz OIEH-a te dodali kako treba izgraditi skladišta električne energije u elektro distribucijskoj mreži ili novih tehničkih rješenja na način da im se omogući prioritetno priključenje na mrežu.

Zaključno, iz predloženog plana nije jasno koliko će se godišnje umanjivati gubici te na koje načine i s kojim naprednim alatima će se postići zadani ciljevi.

Kako je smanjenje gubitaka električne energije u mreži HEP ODS-a najvažniji poslovni cilj dugi niz godina, OIEH predlaže osiguranje odgovarajućih alata za optimizaciju tehničkih i netehničkih gubitaka u distribucijskoj mreži.

10 Odgovora

  1. Vidjet ćemo hoće li na kraju doći do smanjenja gubitka električne energije, to i je primaran cilj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari