OECD: Jaz u gospodarskom rastu SAD-a i Europe, gospodarstvo Indije s najvećim rastom

Pixabay.com
Gospodarstveni rast u svijetu, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Svjetsko gospodarstvo pokazuje otpornost u okruženju podignutih troškova zaduživanja, ali rast je i dalje skroman, uz dobre rezultate u Sjedinjenim Američkim Državama i slabiji tempo aktivnosti posebno u Europi, izvijestila je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Svjetsko gospodarstvo porast će i ove godine za 3,1 posto, prognozira OECD, neznatno podigavši dosadašnju procjenu. Gotovo istu stopu rasta prognoziraju i za 2025. godinu, od 3,2 posto, također višu za 0,1 postotni bod no što su pokazivale dosadašnje procjene.

Prognozirani tempo rasta u ovoj i idućoj godini niži je nego u desetljeću prije globalne financijske krize, prenosi Hina, ali je blizu procijenjenog potencijalnog rasta i u razvijenim i u gospodarstvima u nastajanju, napominju iz OECD-a.

Naznake signaliziraju poboljšane izglede za svjetsko gospodarstvo, ali rast je još uvijek skroman, ističu, ukazujući na podignute troškove zaduživanja koji utječu na gospodarsku aktivnost u prvom redu preko kredita i sektora nekretnina.

Inflacija popušta bržim tempom no što se očekivalo, a poboljšana je i robna razmjena, pa realni dohoci rastu, dodaju.

“Tempo aktivnosti još se uvijek znatno razlikuje od zemlje do zemlje, uz slabije rezultate u brojnim razvijenim gospodarstvima, posebno u Europi, koje nadoknađuje snažan rast u Sjedinjenim Državama i brojnim gospodarstvima u nastajanju”, navodi se u izvješću.

Popuštanje inflacije trebalo bi otvoriti prostor središnjim bankama za snižavanje kamatnih stopa u drugoj polovini godina, napominju u OECD-u.

Indiju očekuje najveći gospodarski rast

Najsnažnije bi u ovoj godini po njihovim procjenama trebalo porasti indijsko gospodarstvo, za 6,6 posto. Slijede Indonezija i Kina s prognoziranim stopama rasta od 5,1 odnosno 4,9 posto.

SAD se izdvaja najvišom prognoziranom stopom rasta u skupini velikih razvijenih gospodarstava, od 2,6 posto. U idućoj godini aktivnost bi trebala zamjetno usporiti, na 1,8 posto.

Gospodarstvo eurozone trebalo bi pak u ovoj godini porasti za 0,7 posto, odražavajući tempo rasta u Italiji, Francuskoj. U 2025. aktivnost bi u zoni primjene zajedničke europske valute trebala ubrzati, prema prognoziranoj stopi rasta od 1,5 posto.

Njemačko gospodarstvo trebalo bi pak ove godine gotovo stagnirati, uz prognoziranu stopu rasta od samo 0,2 posto. U 2025. rast bi trebao zamjetno ubrzati, na 1,1 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari