OECD smanjio procjenu rasta eurozone u 2024. godini

Pixabay.com
Rast svjetskog gospodarstva, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Svjetsko gospodarstvo porast će u ovoj godini gotovo istim tempom kao i u 2023., uz poboljšane izglede za SAD i slabiji rast gospodarstva eurozone no što se očekivalo zbog posustajanja Njemačke, procjenjuje Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Tijekom 2024., svjetsko gospodarstvo porast će za 2,9 posto, procjenjuje OECD, podigavši procjenu od prošle jeseni za 0,2 postotna boda. To bi značilo da bi tempo rasta trebao tek blago usporiti u odnosu na 2023. kada je aktivnost porasla za 3,1 posto, prenosi Hina.

I prognoza za 2025. pokazuje gotovo isti rast, uz procijenjenu stopu rasta od tri posto, u skladu s OECD-ovim izračunima iz studenog.

Poticaj rastu bit će očekivano snižavanje kamatnih stopa u vodećim gospodarstvima, paralelno slabljenju inflacije, objašnjavaju u OECD-u međuprognozama za vodeća svjetska gospodarstva.

Američko gospodarstvo trebalo bi u 2024. porasti 2,1 posto i usporiti u 2025. na 1,7 posto, procjenjuju. Rast cijena trebao bi usporiti pa će središnja banka sniziti kamatne stope, a realna će primanja porasti.

Aktivnost u eurozoni porast će pak u ovoj godini samo 0,6 posto, izračunali su u OECD-u, snizivši procjenu za 0,3 postotnog boda zbog očekivanog njemačkog usporavanja. Blago su snizili u procjenu za iduću godinu, s 1,5 na 1,3 posto.

Njemačko gospodarstvo trebalo bi u ovoj godini gotovo stagnirati, uz prognoziranu stopu rasta od 0,3 posto. U 2025. rast bi po njihovim izračunima trebao ubrzati na 1,1 posto. Francuska bi pak trebala pratiti prosjek eurozone.

Kina ima problema s krizom na tržištu nekretnina i ‘neraspoloženim’ potrošačima, pa bi gospodarski rast u ovoj godini trebao usporiti na 4,7 posto, s prošlogodišnjih 5,2 posto. U 2025. aktivnost bi trebala dodatno usporiti, na 4,2 posto, prognozirao je OECD.

Najsnažnije bi u ovoj godini u skupini velikih trebalo porasti indijsko gospodarstvo, za 6,2 posto. Slijedi Indonezija s prognoziranom stopom rasta od 5,1 posto.

Inflacija je od studenog slabila brže no što se očekivalo u SAD-u i u eurozoni, dok je u Kini bila stabilna, utvrdili su iz OECD-a, upozorivši ipak da bi rast cijena mogao i ubrzati.

Rast potrošačkih cijena mogao bi neočekivano ubrzati i zbog tvrdokornih cjenovnih pritisaka u uslužnom sektoru dok bi gospodarska aktivnost mogla porasti slabije ako utjecaj strožih uvjeta financiranja nadmaši očekivanja, dodaju se u priopćenju OECD-a.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari