Najtraženija zanimanja u siječnju 2024. su prodavač, kuhar, skladištar, knjigovođa i konobar

Freepik.com
Skladištar, ilustracija, Foto: Freepik.com

Prema desezoniranim podacima, indeks slobodnih radnih mjesta OVI za siječanj 2024. pao je za 2,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, podaci su to koje je objavio Ekonomski institut, Zagreb (EIZ). To je šesti mjesec pada vrijednosti indeksa u posljednjih godinu dana.

Iz EIZ-a su istaknuli da je na godišnjoj razini, u odnosu na siječanj 2023., pad još izraženiji i da je iznosio 6,7 posto, što je najveći pad vrijednosti indeksa u posljednje tri godine.

“Nakon što je prošle godine OVI rastao po stopi od 3,6 posto i njegova se stopa rasta smanjivala iz tromjesečja u tromjesečje, sudeći prema desezoniranim podacima za siječanj ove godine, rast na kvartalnoj razini bi u prvom tromjesečju ove godine trebao dodatno usporiti iako bi za veću razinu pouzdanosti trebalo pričekati barem još podatke za veljaču”, navode iz EIZ-a.

Najtraženija zanimanja na početku 2024. bila su prodavač, kuhar, skladištar, knjigovođa i konobar, a ista zanimanja bila su najtraženija i prije godinu dana. Jedina je razlika da su se skladištari popeli na treće mjesto, a bili su na petom.

Zanimanja skladištara i inženjera strojarstva imala su najveći pozitivan doprinos stopi rasta broja oglasa, a najveći negativan doprinos dali su konobar i inženjeri građevine.

Prema EIZ-u, na ljestvici najtraženijih zanimanja u godinu dana najviše su se spustili programeri i teleoperateri i to za sedam mjesta, dok su ekonomisti najviše poboljšali svoj status na ljestvici, također za sedam mjesta.

U siječnju 2024. povećao se udio oglasa u kojima se tražila srednja obrazovna kvalifikacija na 62,4 posto, u usporedbi s istim mjesecom prošle godine kada je iznosio 60,3 posto. Udio oglasa s niskokvalificiranim radom je pak pao s 15,5 posto na 12,9 posto na godišnjoj razini, dok je udio visoke stručne spreme ostao gotovo neprimijenjen.

Istovremeno, zadržao se trend povećanja udjela oglasa u kojima se nudi ugovor na neodređeno s 46 posto na 53,2 posto. Međutim, udio oglasa u kojima se nudio ugovor na određeno u godinu dana značajno se smanjio, s 46,8 na 40,7 posto.

Broj oglasa povećao se u istočnoj Hrvatskoj i na južnom Jadranu, a sjeverni Jadran i središnja Hrvatska imali su pad oglasa od čak 5,4 posto. Istočna Hrvatska zabilježila je godišnju stopu rasta od 26,7 posto, a tome su najveći doprinos dali oglasi za učitelje, knjigovođe i prodavače.

“Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom”, objašnjavaju iz EIZ-a.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari