Održan prosvjed radnika A1 Hrvatska, podržali ih i zaposlenici drugih telekoma

Foto: Lana Slivar Dominić/HINA

Petstotinjak radnika A1 Hrvatska, ali i iz drugih telekoma u subotu su u dvosatnom prosvjedu u središtu Zagreba u organizaciji Hrvatskog sindikata telekomunikacija (HST) upravi A1 i drugih telekoma poručili da žele veće plaće u skladu s porastom troškova života i Kolektivni ugovor.

Na prosvjedu su se radnicima iz Zagreba pridružili i mnogi iz Dalmacije, Slavonije, Primorja, sjeverne Hrvatske i drugih krajeva koji su autobusima stigli u glavni grad.

To je, navodi Hina, ujedno i prvi puta da su radnici A1 prosvjedovali otkako postoji ta tvrtka, a pridružili su im se prosvjednici iz Hrvatskog telekoma, Telemacha Hrvatska, Combisa i drugih tvrtki, s kojima će se do kraja godine, po riječima predsjednice HST-a Vesne Mamić, također početi kolektivni pregovori.

“U A1 pregovori se nastavljaju idući tjedan i nadamo se da će poslodavac podići plaće, i prestati inzistirati na potpisivanju izjave o povjerljivosti pregovora, jer to nije u duh pregovora i jer su za većinu radnika u jednoj od najbogatijih i najprofitabilnijih tvrtki u Hrvatskoj plaće ispod prosjeka i nedostojne za život”, kazala je Mamić.

Foto: Lana Slivar Dominić/HINA

Poručila je da prosvjeduju na Svjetski dan dostojanstvenog rada, te da je namjera i u EU da se dođe do granskog kolektivnog ugovora za sektor telekomunikacija, koji trenutno u Hrvatskoj ima samo HT.

I ona i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever više su puta naglasili da su ukupno prosječne plaće u A1 i drugim telekomima dobre, ali samo zbog visokih plaća menadžera.

Sindikalni povjerenici HST-a u A1 Robert Golubić i Romana Tadić kazali su da su u prije 20 godina u tadašnjem VIPnetu početne plaće bile 5.750 kuna, a sada su 50 kuna manje, dok menadžerima plaće rastu.

A1 tvrdi da su najmanje plaće 34 posto više od državnog minimuma

Iz A1 su, pak, odgovorili kako stalno ulažu u primanja svih zaposlenih.

“Minimalna primanja za poslove najmanje složenosti i zahtjevnosti u A1 Hrvatska trenutno iznose 768 eura neto, što je 34 posto više od državnog minimuma”, istaknuo je glavni direktor za transformaciju poslovanja, ljudske potencijale i korporativne komunikacije Ivan Skender.

Svim zaposlenicima, dodao je, ove su godine povećana primanja za najmanje 133 eura mjesečno, a od iduće će godine to biti 160 eura. Uz to dobivaju božićnicu, regres, dodatak za dobre poslovne rezultate i dodatne bonuse.

4 Odgovora

  1. Kad već menadžerima rastu plaće bilo bi fer povisiti cijelom kolektivu, nije da su cijene usluga niske, a infrastruktura se slabo izgrađuje, puno sporije nego u ostalim državama. Support

  2. Podrška radnicima. Telekomunikacije su najveća legalna pljačka 21. stoljeća.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari