Odobren EU prostor za zdravstvene podatke: Olakšat će liječenje u inozemstvu

Pixabay.com/Darko Stojanović
Zdravstveni podaci, ilustracija, Foto: Pixabay.com/Darko Stojanović

Europarlamentarci odobrili su stvaranje Europskog prostora za zdravstvene podatke koji će omogućiti dijeljenje podataka u znanstvene i istraživačke svrhe, dok će građanima olakšati liječenje u drugoj zemlji EU-a jer će liječnici u toj zemlji moći uz pristanak pacijenta pristupiti zdravstvenom kartonu.

Europski parlament odobrio je stvaranje Europskog prostora za zdravstvene podatke s 445 glasova za, 142 glasa protiv i 39 suzdržanih.

“Omogućit će se kompletna digitalizacija zdravstvenog sustava i korištenje zdravstvenih podataka iz cijele Europske unije, primjerice za naše istraživače”, kazao je novinarima u Strasbourgu hrvatski eurozastupnik Tomislav Sokol, glavni izvjestitelj Europskog parlamenta za Europski prostor za zdravstvene podatke.

“Ako trebamo ići kod liječnika u drugoj državi, recimo da vam se nešto dogodi, oni će moći vidjeti na svom jeziku kompletan vaš zdravstveni karton, sve zdravstvene podatke i puno vam brže pripisati terapiju”, dodaje Sokol.

Zakon će omogućiti sigurni transfer zdravstvenih podataka u druge zemlje EU-a, primjerice u slučaju seljenja u tu zemlju, pojašnjeno je na stranicama Europskog parlamenta.

Korištenje pacijentovih podataka prilikom liječenja u drugoj zemlji uz njihov pristanak definirano je kao primarna upotreba, prenosi Hina.

Sekundarna upotreba odnosi se na korištenje podataka za istraživanja, javne politike, statistiku i slično.

Vijeće EU-a još treba formalno odobriti Europski prostor za zdravstvene podatke, a on bi počeo funkcionirati nakon dvije godine, u određenim područjima nakon četiri do šest godina.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari