EU istražuje javnu nabavu medicinske opreme u Kini

Pixabay.com
Medicinska oprema, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Europska komisija pokrenula je istragu o javnoj nabavi medicinske opreme u Kini, upotrijebivši prvi put nove ovlasti koje bi trebale jamčiti ravnopravnu poziciju europskih kompanija na javnim natječajima.

Istraga bi trebala pokazati jesu li europski dobavljači medicinske opreme u javnoj nabavi izjednačeni s domaćim dobavljačima u Kini. Ako Komisija zaključi da nisu, može kineskim proizvođačima ograničiti sudjelovanje u javnoj nabavi u EU nižim ocjenama ponuda i isključenjem iz natječaja.

Bruxelles je otvaranjem istrage prvi put upotrijebio ovlasti Instrumenta međunarodne nabave EU-a, čiji je cilj promicanje reciprociteta na međunarodnim tržištima javne nabave, prenosi Hina.

Instrument predviđa mjere “samo za kompanije, robu ili usluge iz zemalja izvan EU-a koje nisu potpisnice plurilateralnog sporazuma Svjetske trgovinske organizacije o javnoj nabavi odnosno bilateralnih ili multilateralnih trgovinskih sporazuma sklopljenih s EU-om”, stoji na službenim stranicama.

EK je u službenom listu naveo niz argumenata u prilog sumnji da Kina nepravedno favorizira domaće proizvođače medicinske opreme, uključujući politiku “Kupujte kinesko”, ograničenja uvoza i uvjete koji rezultiraju neuobičajeno povoljnim ponudama kojima profitno orijentirane tvrtke ne mogu konkurirati.

“Preliminarna je procjena Komisije da navedene mjere i prakse rezultiraju ozbiljnim i opetovanim ograničenjem pristupa gospodarskih subjekata Europske unije”, stoji u obavijesti objavljenoj u Službenom listu EU-a.

Komisija je pozvala Kinu da se očituje o preliminarnom zaključku i konzultira s njima kako bi se uklonile ili ispravile sporne mjere i prakse, dodaje se. Istraga bi trebala biti zaključena u roku od devet mjeseci, ali može po potrebi biti produljena za još pet mjeseci.

Komisija je paralelno pojačala provjeru ponuda kineskih kompanija na javnim natječajima u EU. Početkom mjeseca otvorili su istragu o ponudama kineskih proizvođača vjetroelektrana na javnim natječajima u EU kako bi utvrdila jesu li u prednosti zbog državnih subvencija.

Od početka mjeseca otvorili su, na temelju odvojenih novih ovlasti, istragu o ponudama kineskih proizvođača vjetroelektrana koji su se prijavili na javne natječaje u Španjolskoj, Grčkoj Francuskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj. Pod lupom su i kineski sudionici javnog natječaja za gradnju solarne elektrane u Rumunjskoj.

Prvu istragu baziranu na novim ovlastima EK je obustavio budući da se kineski proizvođač vlakova CRRC Qingdao Sifang Locomotive povukao iz natječaja za nabavu vlakova u Bugarskoj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari