Od utorka poskupljuju sva goriva

Pixabay.com
Nove cijene goriva u Hrvatskoj, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Prema informacijama potvrđenim na telefonskoj sjednici Vlade RH, sva goriva opet poskupljuju. Od utorka benzin će biti skuplji za dva centa, dizel i plavi dizel za jedan cent. 

Danas je održana telefonska sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata sukladno kojoj se najviše maloprodajne cijene računaju po formuli prema osnovnoj cijeni fosilnog goriva u prethodnom 14 dnevnom razdoblju, s ograničenom premijom od 0,1245 EUR/l za dizelsko i benzinsko gorivo, te 0,0781 EUR/l za plavi dizel, a u iznosu 0,8229 EUR/kg smjesa propan – butan za boce, odnosno 0,3716 EUR/kg za velike spremnike.
Uredba stupa na snagu prvoga dana od dana objave, a ovakav režim vrijedit će za sljedeće 14
dnevno razdoblje.
Nove cijene iznosit će:
 1,54 EUR/l za benzinsko gorivo (povećanje 0,02 EUR/l)
 1,46 EUR/l za dizelsko gorivo (povećanje 0,01 EUR/l)
 0,92 EUR/l za plavi dizel (povećanje 0,01 EUR/l)
 1,18 EUR/kg UNP za spremnike (promjena 0,00 EUR/kg)
 1,74 EUR/kg UNP za boce (promjena 0,00 EUR/kg).

Cijene plina, izvor: Vlada RH

Cijene rastu zato što je potražnja veća od ponude, a ponuda se smanjuje već u nekoliko valova, vezano uz odluke zemalja OPEC-a i njihovih saveznika za smanjenjem opskrbe tržišta, izjavio je tijekom vikenda za HRT Ivan Brodić, glavni urednik portala Energy Press.

– To je zbog toga što su te zemlje uglavnom ovisne o sirovini, u ovom slučaju nafti, pune proračune, odnosno planiraju proračune na visokoj cijeni te sirovine, kazao je.

– U ovom slučaju predvodi ih Saudijska Arabija, koja je od dolaska na vlast ili preuzimanja efektivne vlasti princa Bin Salmana u velikoj proračunskoj potrošnji, u kulturnom, sportskom, infrastrukturnom dijelu. Rusiji to dakako odgovara jer višom cijenom energenata efikasnije puni proračun, time i financira svoje ratne aktivnosti u Ukrajini, kazao je Brodić.

Cijene goriva, izvor: Vlada RH

Istaknuo je da se cijena nafte planira na sastancima OPEC-a kao naftnog kartela jer to tako njima odgovara.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari