Cijena Brent nafte premašila 90 dolara po barelu

Pixabay.com
Rast cijena nafte, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte rastu i u petak, podržane geopolitičkim napetostima u Europi i na Bliskom istoku, te zabrinutostima zbog smanjenja opskrbe.

Sirova nafta Brent skuplja je za 40 centi, te iznosi 91,05 američkih dolara po barelu dok su cijene američke sirove nafte West Texas Intermediate (WTI) iznosile 86,82 dolara po barelu, što je rast od 23 centa.

“Čini se da će cijene nafte nastaviti rasti u kratkom roku jer se pozitivnijoj gospodarskoj pozadini pridružuju stalna nedovoljna opskrba i rastući geopolitički rizici”, rekli su analitičari ANZ-a, Daniel Hynes i Soni Kumari u bilješci, prenosi Reuters. Ciljana cijena za Brent u naredna tri mjeseca mogla bi, prema procjenama banke, dostići i 95 dolara po barelu.

Trenutačni napadi ukrajinskih bespilotnih letjelica na rafinerije u Rusiji možda su poremetili više od 15 posto ruskih kapaciteta, rekao je dužnosnik NATO-a, što je pogodilo proizvodnju goriva u zemlji.

Opskrba teškom naftom također se smanjila na globalnoj razini nakon što su Meksiko i Ujedinjeni Arapski Emirati smanjili izvoz ovih vrsta nafte.

“Naši visokofrekventni pokazatelji potražnje procjenjuju da je ukupna potrošnja nafte u ožujku u prosjeku iznosila 101,2 milijuna barela po danu, 100.000 barela dnevno iznad naših objavljenih procjena”, rekli su analitičari JP Morgana.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznici predvođeni Rusijom, poznati kao OPEC+, ovaj su tjedan zadržali svoju politiku opskrbe naftom nepromijenjenom i izvršili pritisak na neke zemlje da povećaju usklađenost sa smanjenjem proizvodnje.

S druge strane, američki Shell objavio je da se očekuje da će rezultati trgovanja u prvom tromjesečju za njegov integrirani plinski odjel biti znatno niži od četvrtog tromjesečja.

Naftna kompanija, međutim, očekuje da će učinak u poslovanju s kemikalijama i proizvodima biti znatno viši nego u posljednja tri mjeseca 2023., a očekuje se da će i gubici u jedinici biti manji.

Shell, koji je izvijestio o dobiti od 28 milijardi dolara za 2023., očekuje otpis potraživanja od oko 600 milijuna dolara, uglavnom u Albaniji u prvom tromjesečju, navodi se u ažuriranju uoči tromjesečnih rezultata koji bi trebali biti objavljeni 2. svibnja.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari