Od svibnja počinje isplata povrata poreza na dohodak

Pixabay.com
Porez, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Isplata povrata poreza na dohodak počinje 2. svibnja, izvijestila je porezna uprava, koja očekuje da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. godinu u posebnom postupku biti obavljena do kraja svibnja.

Prema podacima porezne uprave, s 15. travnjem ove godine u postupku utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu, kod ukupno 830.122 porezna obveznika utvrđena je razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 332,8 milijuna eura dok je kod 97.512 poreznih obveznika utvrđena obveza za uplatu poreza na dohodak i prireza na dohodak od ukupno 35,3 milijuna eura.

Ukupno 212.438 poreznih obveznika – mladih osoba ostvarit će pravo na povrat više uplaćenog poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak s osnove umanjenja poreza fizičkim osobama, od toga 83.528 osoba do 25 godina života u iznosu od 75.9 milijuna eura, odnosno 128.910 mladih od 26 do 30 godina života u iznosu od 100,1 miliju na eura.

Obavijest o privremenim poreznim rješenjima o povratu poreza na dohodak za 2023. građani će početi dobivati od 22. travnja u svoje korisničke pretince u sustav eGrađani, a Porezna uprava će tijekom svibnja započeti s dostavom rješenja poštom na adrese prebivališta ili uobičajenog boravišta, prenosi Hina.

Iz porezne uprave napominju kako će se povrati poreza izvršavati onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat, kontinuirano prema redoslijedu kojim će se izdavati rješenja. Visina povrata poreza ovisi o visini uplaćenog poreza i prireza, olakšicama na koje porezni obveznik ima pravo, te godinama života za mlade osobe do 30 godina. Očekuje se da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. u posebnom postupku biti izvršena do kraja svibnja 2024.

Povrat poreza porezna uprava će, kako navode, izvršiti bezgotovinski na račun za plaćanje kojega porezni obveznici imaju otvorenog kod banaka, a iznimno u gotovu novcu za porezne obveznike koji nemaju otvoren račun kod banke odnosno ako u trenutku izvršenja povrata poreza na dohodak ne ostvaruju primitke za koje postoji obveza isplate na račun.

Ako obveznici nisu dostavili podatak poreznoj upravi o promjeni broja računa na koji žele da im se izvrši povrat poreza, povrat poreza će se uplatiti na račun utvrđen na temelju jedinstvenog registra računa s kojim raspolaže porezna uprava.

Povrat poreza ne smatra se primitkom koji bi bio izuzet od ovrhe u cijelosti, odnosno u određenom iznosu prema Ovršnom zakonu te Porezna uprava ne može povrat poreza isplatiti na poseban, zaštićeni, račun sukladno članku 212. Ovršnog zakona, već se predmetna isplata može izvršiti samo na redovne račune poreznog obveznika.

Privremeno porezno rješenje Porezna uprava će dostaviti poreznom obvezniku prema adresi prebivališta ili uobičajenog boravišta iz službenih evidencija kojima raspolaže najkasnije do 30. lipnja 2024. Protiv privremenog poreznog rješenja može se podnijeti prigovor najkasnije do 31. srpnja ako porezni obveznik smatra da su podaci u rješenju nepotpuni ili netočni. Iznimno, porezni obveznici koji privremeno porezno rješenje zaprime nakon 30. lipnja, mogu prigovor podnijeti najkasnije 30 dana od dana primitka privremenog poreznog rješenja, navode iz PU.

Ističu i kako Porezna uprava neće izvršiti povrat preplaćenog poreza ako je utvrdila da porezni obveznik ima dospjelih, a neplaćenih poreza. Također, povrat poreza neće se izvršiti poreznim obveznicima nad čijim se isplatiteljima primitaka/dohodaka provode postupci za naplatu poreza po osnovi isplaćenih primitaka.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari