Podnošenje prijava poreza na dohodak do 29. veljače: Može se obaviti i putem interneta

Pixabay.com
Povrat poreza, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Rok za podnošenje godišnjih prijava poreza na dohodak je 29. veljače. Porezna uprava provodi godišnji obračun za većinu građana koji plaću primaju isključivo od nesamostalnog rada i oni ne trebaju podnositi prijavu. No, gotovo 69.000 poreznih obveznika će to morati učiniti. Prijava poreza može se obaviti bez čekanja, putem interneta.

Građani koji moraju prijaviti porezna dohodak su obrtnici, slobodna zanimanja, oni s inozemnim dohotkom i svi koji su radili za dva poslodavca, prenosi hrt.hr. Međutim, i nekima koji ne moraju prijava bi se mogla isplatiti.

“Ako raspolažu podacima koje nema Porezna uprava, na primjer ako ste dali donaciju ili ako želite drukčije rasporediti djecu između sebe i supružnika, onda podnosite obrazac ZPP DOH i tamo klasificirate nešto o čemu Porezna uprava ne zna”, kaže predsjednica Sekcije računovođa HOK-a, Đurđica Mostarčić.

Prve isplate preplaćenog poreza najavljuju se za svibanj, a oni koji imaju dug prema državi ga neće dobiti.

“Preporučujemo da se odradi predaja prijava DOH i ZPP DOH putem sustava m-Porezna ili e-Porezna tako se izbjegavaju gužve i tako ćemo imati brži protok poslovanja za nas i za građane”, rekla je Nada Pavlinić, pomoćnica ravnatelja Porezne uprave.

Povrat poreza možete izračunati na informativnom kalkulatoru porezne uprave, ali i na nekoj od tablica savjetničkih kuća.

“Unosom ispravnim svih podataka o ostvarenom dohotku će se na kraju izračunati porezna obveza. Razlika između službene prijave i ovih varijanti u Excelu je da imamo zadnji list, a to je obrazac UPO u kojem se stvarno i utvrđuje porezna obveza pa se onda jasno vidi koliko je porezni obveznik u toku godine platio, koliko po razlici treba platiti, pa može tražiti povrat, a utvrđuje se i predujam za buduće razdoblje”, objasnila je dr.sc. Ljerka Markota, porezna savjetnica u RRIF-u.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari