Većina povrata poreza u posebnom postupku bit će izvršena do kraja svibnja 2024.

Pixabay.com
Porez, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Porezna uprava (PU) izvijestila je kako očekuje da će većina povrata poreza građanima po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. godinu u posebnom postupku biti izvršena do kraja svibnja 2024. godine, dok će po obračunu u redovnom postupku započeti tijekom lipnja.

Povrati će se izvršavati onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat i to prema redoslijedu kojim će se izdavati rješenja, dodaju iz PU.

Za većinu građana se provodi posebni postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak, a po službenoj ga dužnosti provodi Porezna uprava na osnovu podataka o ostvarenom ukupnom godišnjem dohotku, prenosi Hina. No, dio poreznih obveznika obvezan je podnijeti godišnju prijavu poreza na dohodak za proteklu godinu (obrazac DOH), i u tom su redovnom postupku dužni prijavu za 2023. podnijeti najkasnije do 29. veljače ove godine.

Obveznici podnošenja godišnje porezne prijave su fizičke osobe koje su tijekom 2023. ostvarile dohodak od samostalne djelatnosti i djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti na temelju poslovnih knjiga (npr. djelatnosti obrta i dr.) te porezni obveznici – rezidenti za dohodak od nesamostalnog rada koji su, prema posebnom zakonu, ostvarili kao članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi i to neovisno o broju dana provedenih na brodu u međunarodnoj plovidbi, napomenuli su iz Porezne.

Ujedno, iz PU procjenjuju kako će broj prijava te iznos povrata poreza na dohodak za 2023. godinu biti u okvirima prošle godine.

Pritom su iznijeli podatke da je na području Hrvatske na kraju prošle godine za ukupno 787.469 poreznih obveznika – proveden poseban postupak utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2022. godinu. Kod ukupno 704.992 poreznih obveznika utvrđena je razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 259,5 milijuna eura, dok je kod 70.315 poreznih obveznika utvrđena obveza za uplatu poreza na dohodak i prireza na dohodak u iznosu 16,77 milijuna eura. Kod preostalih 12.162 obveznika nije bilo razlike za povrat ili uplatu poreza i prireza na dohodak.

Nadalje, ukupno 68.765 poreznih obveznika podnijelo je godišnju poreznu prijavu za 2022. godinu u redovnom postupku, pri čemu je ukupno 22.124 poreznih obveznika utvrđena razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 16,15 milijuna eura, dok je kod 24.084 poreznih obveznika utvrđena obveza za uplatu poreza na dohodak i prireza na dohodak u iznosu 40,6 milijuna eura. Kod preostalih 22.557 obveznika nije bilo razlike za povrat ili uplatu poreza i prireza na dohodak.

Na temelju godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2022. godinu ukupno je 181.146 poreznih obveznika – mladih osoba ostvarilo pravo na povrat više uplaćenog poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak s osnove umanjenja poreza fizičkim osobama, od toga 69.305 osoba do 25 godina u iznosu od 48,5 milijuna eura, odnosno 111.841 mladih osoba od 26 do 30 godina u iznosu od 68,44 milijuna eura, naveli su iz PU.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari