Od ponoći niže cijene goriva i plina u Hrvatskoj

Pixabay.com
Nove cijene goriva u Hrvatskoj, Foto: Pixabay.com

Vlade Republike Hrvatske danas je donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata odnosno nove cijene goriva u Hrvatskoj u narednih 14 dana.

Prema ovoj Uredbi, benzin je jeftiniji za 0,02 eura po litri te mu je nova cijena 1,54 eura. Dizel, kao i plavi dizel, bit će jeftiniji za 0,04 eura, te će od ponoći dizel koštati 1,41 eura po litri, a plavi dizel 0,87 eura.

Plin za spremnike iznosit će 1,12 eura po kilogramu, što je jeftinije za 0,03 eura po kilogramu, dok će plin za boce koštati 1,68 eura po kilogramu, što je također niže za 0,03 eura.

Da nema mjera Vlade RH te da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na nivou premija energetskih subjekata prije prve Uredbe, benzin bi koštao 1,66 eura po litri, dizel 1,56 eura, plavi dizel 0,96 eura po litri dok bi plin za spremnike iznosio 1,37 eura po kilogramu. Plin za boce koštao bi 1,99 eura.

Vlada RH je, kako je priopćeno, izmjenama Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju tijekom 2022. godine u devet navrata snižavala visinu trošarine na bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo te u prosincu 2022. godine i na loživo ulje radi ublažavanja rasta maloprodajne cijene energenata, a od početka 2023. u dvadeset i osam navrata.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari