PPD-u za 22 posto pala dobit u prošloj godini

Pixabay.com
Plin, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Prvo plinarsko društvo (PPD) ostvarilo je u 2023. neto dobit u iznosu od 30,4 milijuna eura, što je 22 posto manje nego 2022. godine, kada im je neto dobit iznosila 38,85 milijuna eura, priopćili su iz PPD-a.

Istodobno, kompanija je ostvarila prihode od 3,5 milijarde eura ili 20 posto manje u odnosu na 2022. godinu kada su im prihodi bili 4,37 milijardi eura.  

Pad dobiti u skladu je s očekivanjima i odgovara padu prodanih količina plina, odnosno padu prihoda, navode iz PPD-a. Naglašavaju da je spomenuto smanjenje prihoda i dobiti prije svega uzrokovano padom cijene plina na europskim burzama, budući da je tijekom 2023. godine došlo do značajnog pada cijene plina u odnosu na rekordnu 2022. godinu.

Prošla je  godina, ističe se u priopćenju koje prenosi Hina, započela s cijenom od 75 eura/MWh, ali je do kraja godine na relevantnim burzama cijena plina pala na 30 eura /MWh.

Iz PPD-a ističu kako na inozemnim tržištima također svjedoče smanjenju prodaje uzrokovane smanjenom potrošnjom plina uslijed toplijeg vremena te značajnim padom industrijske potrošnje u Europi.

Iz PPD-a navode da su i dalje prije svega orijentirani na prodaju na inozemnim tržištima, na kojima su od prodaje plina lani ostvarili prihod od 2,65 milijarde eura  ili 76 posto ukupnih prihoda kompanije. S druge strane, lanjski je prihod od prodaje domaćim potrošačima na hrvatskom tržištu iznosio 818 milijuna eura, a što je 24 posto ukupne PPD-ove prodaje plina.

Nabavu plina PPD ostvaruje na europskom plinskom tržištu, dok dio plina nabavlja iz američkoga LNG-a te ima potpisane dugoročne ugovore o nabavi. U ukupnoj nabavi plina u 2023. godini LNG je činio 31 posto, dok je trgovanje na burzama osiguralo 69 posto plina, koji je PPD plasirao na tržišta. Iz PPD-a podsjećaju da plin nabavljaju isključivo iz europskih ili američkih izvora, dok je kupovina Gazpromovog plina obustavljena u studenome 2022. godine.

U 2023. godini PPD je izašao iz ENNA grupe i sada je u izravnom vlasništvu tvrtke Pavla Vujnovca pod nazivom Blue Horizon, koja također ima sjedište u Vukovaru. Tvrtka trenutno ima razvijeno poslovanje u Švicarskoj, Italiji, Mađarskoj, Sloveniji i Rumunjskoj.

PRVO PLINARSKO DRUŠTVO d.o.o.

Gospodarska zona Vukovar 13, 32000, Vukovar, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
4.368.079.562,42 (2022)
Broj zaposlenih:
39 (2022)

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari