Od ponoći niže cijene benzina i dizela

Pixabay.com
Nove cijene goriva u Hrvatskoj, Foto: Pixabay.com

Vlada Republike Hrvatske, na svojoj prvoj sjednici u novom mandatu, usvojila je uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata za sljedeća dva tjedna, prema kojoj će od utorka cijena litre benzina stajati 1,49 eura po litru, pet centi manje nego do sada, a dizela 1,38 eura, što je tri centa manje.

Plavi dizel također pojeftinjuje tri centa na 84 centa po litri, dok će ukapljeni naftni plin za spremnike stajati 1,02 eura po kilogramu, što je smanjenje od deset centi po kilogramu. Ukapljeni plin za boce bit će jeftiniji za devet centi po kilogramu i stajat će 1,59 eura.

Usvojena je i uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju

S obzirom na to da i dalje postoje okolnosti koje utječu na povećanje cijena energenata te nastavno na snižavanja visine trošarine tijekom 2022. i 2023. godine, predloženom izmjenom Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju se radi sprečavanja njihovih negativnih utjecaja, Vlada RH je snizila visine trošarine za najprodavanije energente bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo, za razdoblje od 21. svibnja pa do 3. lipnja i to za 56,31 eura na tisuću litara bezolovnog motornog benzina i 23,13 eura na tisuću litara dizelskog goriva odnosno 0,0563 eura po litri bezolovnog motornog benzina, 0,0231 eura po litri dizelskog goriva.

Potreba za intervencijom i donošenje Uredbe nalazi se u činjenici da je zbog iznenadnih i naglih promjena cijena nafte i naftnih derivata, na svjetskim i nama najbližem referentnom tržištu Mediterana, potrebno u određenom periodu ograničiti maksimalne maloprodajne cijene uvjetovane disbalansom između trenutačne ponude i potražnje, navedeno je u obrazloženju ove Uredbe.

Najviše maloprodajne cijene propisane ovom Uredbom primjenjuju se samo za naftne derivate bez dodanih multifunkcionalnih aditiva (eurosuper 95, eurodizel, plavi dizel, ukapljeni naftni plin (UNP PB) – smjesa propan – butan za spremnike i smjesa propan – butan za boce sadržaja 7,5 kg i više,), dok se za benzine sa više oktana te sva takozvana „premium“ goriva cijene i dalje mogu formirati slobodno.

28 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari