Cijene nafte u porastu zbog političkih napetosti u Iranu i Saudijskoj Arabiji

Pixabay.com
Nafta, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na svjetskim tržištima nafte, prvog dana u tjednu, cijene nastavljaju rast, usred političke neizvjesnosti nakon što je iranski predsjednik poginuo u helikopterskoj nesreći, a prijestolonasljednik Saudijske Arabije otkazao put u Japan.

Brent je skuplji 41 cent, te iznosi 84,39 američkih dolara po barelu. Američka West Texas Intermediate (WTI) sirova nafta za lipanj skuplja je za 23 centa, na 80,29 dolara po barelu. Lipanjski ugovor istječe u utorak, a aktivniji srpanjski ugovor iznosio je 79,89 dolara, što je rast od 31 centa, odnosno 0,4 posto.

Na cijene nafte utjecala je politička situacija nakon pogibije iranskog predsjednika Ebrahima Raisija, koji se dugo smatrao potencijalnim nasljednikom vrhovnog vođe ajatolaha Alija Khameneija.

U međuvremenu, prijestolonasljednik Saudijske Arabije, Mohammed bin Salman, odgodio je svoj posjet Japanu, zbog zdravstvenih problema njegovog oca, kralja Salmana, što je također izazvalo oprez na tržištima nafte.

Ako je kraljevo zdravlje narušeno, to povećava sloj neizvjesnosti koji već kruži energetskim tržištima jutros nakon vijesti da je iranski predsjednik poginuo”, rekao je za Reuters analitičar IG Marketsa Tony Sycamore.

Dodao je da bi se cijene WTI-ja mogle dodatno vratiti prema 83,50 dolara nakon što porastu iznad prosjeka od 80,02 dolara.

“Mislim da postoji dovoljno razloga da se to dogodi, još više kada u obzir uzmete mjere u vezi s nekretninama u Kini objavljene prošlog tjedna, uključujući ublažavanje hipotekarnih pravila, smanjenje depozita i kupnju neprodanih domova”, rekao je Sycamore.

Saul Kavonic, energetski analitičar u MST Marquee, rekao je da su tržište i industrija već navikli na vodstvo prijestolonasljednika Mohammeda Bin Salmana u energetskom sektoru.

“Očekuje se nastavak saudijske strategije bez obzira na ovo zdravstveno pitanje”, dodao je.

Unatoč volatilnosti u regiji, cijene nafte su se tek neznatno pomjerile.

Tržište nafte i dalje je uglavnom ograničeno rasponom i bez ikakvog svježeg katalizatora vjerojatno ćemo morati pričekati jasnoću oko politike proizvodnje OPEC+ kako bismo izašli iz ovog raspona”, rekao je Warren Patterson, voditelj robne strategije u ING-u.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici, OPEC+, trebali bi se sastati 1. lipnja.

U Sjedinjenim Američkim Državama, povećane rezerve. Washington je iskoristio nedavni pad cijena nafte, rekavši krajem prošlog tjedna da je kupio 3,3 milijuna barela nafte po 79,38 dolara po barelu kako bi pomogao ponovno napuniti svoje strateške rezerve nafte nakon masovne prodaje iz zaliha 2022. godine.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari