Kina pokušava stabilizirati sektor nekretnina: Uložit će 126,8 milijardi eura

Ilustracija Foto: Canva

Kina je najavila povijesne poteze kako bi stabilizirala posrnuli sektor nekretnina, pri čemu će središnja banka omogućiti dodatno financiranje od 126,8 milijardi eura i blaža pravila za hipotekarne kredite, a lokalne vlasti kupiti dio stanova.

Ulagači su priželjkivali mjere odlučnije državne intervencije kako bi se kompenzirala sve manja potražnja za novim i starim stanovima, usporio pad cijena i smanjio sve veći broj neprodanih stanova. Analitičari također već dugo pozivaju vladu da uskoči s kupnjama kako bi podržala nekretninski sektor, koji je na svom vrhuncu činio petinu kineskog BDP-a, a ostaje veliki uteg drugom najvećem gospodarstvu svijeta.

“Kada razmišljamo o kineskom gospodarstvu, onda se moram poslužiti opisom jednog kolege iz Pekinga koji kaže da je kinesko gospodarstvo prije Covida izgledalo kao Monet, impresionistička slika koja izgleda lijepo izdaleka, ali izbliza izgleda kao velika zbrka. Nakon Covida je slika nešto drugačija, više poput Jacksona Pollocka: izdaleka izgleda kao velika zbrka, a izbliza je još veća zbrka”, rekao je za Financije.hr David Lekaj, poslovni savjetnik za euroazijsko tržište iz Eurasia Business Platform (think-tank initiative), komentirajući kinesko gospodarstvo i sektor nekretnina.

Od 2021. kad je započeo veliki pad tržišta nekretnina, mnoštvo građevinskih poduzetnika završilo je u stečaju, što je zaustavilo radove na mnogim gradilištima i potkopalo povjerenje u taj desetljećima omiljeni instrument štednje kineskih građana.

U publikaciji kojom upravlja ministarstvo stanogradnje China Real Estate Newspaperu navodi se da teške mjere označavaju značajan povijesni trenutak za taj sektor. Ministarstvo je objavilo da lokalne vlasti mogu dati upute tvrtkama u državnom vlasništvu da kupe neke stambene nekretnine po razumnim cijenama, prenosi Hina.

Te nekretnine koristile bi se za pružanje pristupačnog stanovanja, rekao je zamjenik kineskog premijera He Lifeng, ne navodeći pojedinosti u vezi vremenskog okvira ni ciljanog iznosa kupnji. Također je rekao da lokalne vlasti, koje već imaju dugove od oko 8,27 bilijuna eura, mogu otkupiti zemljište prodano poduzetnicima, obećavši i da će se vlasti snažno boriti kako bi se završili zaustavljeni projekti.

Kineska središnja banka najavila je za potrebe priuštivog stanovanja uspostavu mehanizma zajmova koji će rezultirati bankovnim financiranjem u iznosu od 63,53 milijarde eura. Također će dodatno smanjiti kamatne stope po hipotekarnim zajmovima i zahtjeve vezane uz polog. Osim toga, stavit će na raspolaganje dodatnih 63,53 milijarde eura putem obećane dodatne kreditne linije za podršku mjerama, uključujući ponovni razvoj nekih urbanih područja sa starijim stanovima.

Cijene novih stambenih nekretnina u travnju su pale 10. mjesec zaredom, i to za 0,6 posto u odnosu na ožujak, najsnažnije od studenog 2014.

Odvojeni podaci kineskog statističkog ureda pokazuju da su ulaganja u nekretnine u prva četiri ovogodišnja mjeseca pala za 9,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prodaja nekretnina prema površini u istom je razdoblju pala za petinu na godišnjoj razini, a za gotovo četvrtinu su smanjeni započeti novi radovi, prema površini. Za četvrtinu su smanjena i sredstva koja su pribavili građevinski poduzetnici, objavio je kineski statistički ured.

“Treba reći da ljudi jednostavno ne shvaćaju koliki je razmjer sloma tržišta nekretnina u Kini, čak ni sami Kinezi toga nisu svjesni. Neke procjene govore da je problem možda i veći od financijske krize 2008., jer se provlači kroz sve segmente društva i gospodarstva. Ako skrenete s bilo kojeg izlaza na nekoj autocesti u Kini naići ćete na blokove nedovršenih zgrada koje su financirali građani. Šef njemačke gospodarske komore u Pekingu je nedavno iznio podatke njihovih istraživanja prema kojima u Kini postoji dovoljno praznih (nedovršenih) stambenih objekata za useljavanje čitavog stanovništva Njemačke – što je oko 80 milijuna ljudi”, kazao je Lekaj za Financije.hr.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari