Od danas novi upisi trezorskih zapisa za građane

pixabay.com
Počinje novo upisivanje trezorskih zapisa, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Danas počinju novi upisi trezorskih zapisa za građane. Omogućeno je ulaganje u trezorce ročnosti od 91 dana, kojom se planira prikupiti 250 milijuna eura, i od 364 dana, uz ciljani nominalni iznos od 300 milijuna eura. Datum izdanja trezorskih zapisa je 29. veljače, a minimalni iznos upisa po ulagatelju je 1.000 eura. Godišnji prinos za trezorce ročnosti od tri mjeseca iznosi 3,75 posto, a onih od godinu dana 3,65 posto.

Kupuju se uz popust, pa minimalni iznos ulaganja za jedan tromjesečni trezorski zapis iznosi 990,74 eura, odnosno 964,88 eura za onaj s dospijećem od godinu dana, prenosi Hina. Građani će tako po dospijeću dobiti 1.000 eura za jedan zapis, pa će na jednom trezorskom zapisu ročnosti tri mjeseca moći zaraditi 9,26 eura, a na onom kojem je dospijeće za godinu dana 35,12 eura.

Ministar financija RH, Marko Primorac, pojasnio je da je za trezorske zapise s dospijećem od tri mjeseca prinos od 3,75 posto zapravo godišnji prinos, koji se koristi kao referentna vrijednost pri usporedbi prinosa po različitim vrijednosnim papirima, a građani će dobiti otprilike četvrtinu tog iznosa, s obzirom na to da se radi o četvrtini godine.

Upis u prvom krugu imaju isključivo fizičke osobe, punoljetni hrvatski državljani u RH i izvan nje, te strani državljani, rezidenti u Hrvatskoj. Rok upisa trezorskih zapisa u prvom krugu je 26. veljače do 11 sati, dok će idućeg dana od devet do 11 sati trezorce u drugom krugu moći upisati i institucionalni ulagači. Datum dospijeća za tromjesečni trezorac je 30. svibnja ove godine, a za onaj od ročnosti 364 dana 27. veljače 2025. godine.

Jedan ulagatelj može upisati samo jednu ponudu za istu emisiju. Moći će ih upisivati u Fini, kao što su to radili i prošli put, ili putem digitalne platforme e-Riznica. Za fizički upis u Fini građani sa sobom moraju ponijeti važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu, a jedan od podataka koji moraju imati pri ruci je i onaj o broju računa u poslovnoj banci. Za upis putem interneta ključni su podaci OIB i IBAN.

Nakon što dobiju dokument s podacima, građani moraju izvršiti i uplatu, što mogu također učiniti u Fini, u poštanskim uredima, u bilo kojoj poslovnoj banci, kao i putem internet bankarstva. Kada je riječ o gotovinskim uplatama u Fini, za uplate do 10.000 eura ne plaća se naknada za platni promet, dok se za uplate iznad tog iznosa plaća jedinstvena naknada od 12,61 eura, neovisno o iznosu uplate.

Ministar Primorac je podsjetio i da će 8. ožujka 2024. građanima sjesti i prvi prihodi na ime kamata od lani upisanih narodnih obveznica, a najavio je da će vjerojatno u ožujku građanima biti pružena i nova mogućnost ulaganja u narodne obveznice. U 2023. je oko 45.000 građana upisalo više od 1,3 milijarde eura vrijednih obveznica, dok je njih oko 36.000 za trezorske zapise uplatilo gotovo 970 milijuna eura.

“Dakle, s ta dva izdanja je prikupljeno oko 2,3 milijarde eura, pritom je na godišnjoj razini, umjesto institucionalnim investitorima, građanima koji su uložili u te vrijednosne papire preusmjereno više od 80 milijuna eura”, rekao je ministar Primorac.

Izdanjima se uspjelo pridonijeti i povećanju kamatnih stopa banaka na nove depozite, ističe, pa su tako oročeni depoziti počeli rasti. Prema podacima HNB-a, na kraju 2023. oročeni depoziti kućanstava iznosili su 10,1 milijardu eura, što je na godišnjoj razini rast za 9,3 posto.

10 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari