Novi program potpore svinjogojcima – kap vode u moru problema

Pixabay.com
Iskra preuzela ELMAP, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Vlada RH je na prošlotjednoj sjednici donijela još jedan Program potpore za izostanak prihoda od svinjogojske proizvodnje zbog mjera suzbijanja afričke svinjske kuge vrijedan 2,5 milijuna eura. Ovaj planirani program potpore, rečeno je na sjednici Vlade RH, namijenjen je uzgajivačima kojima su usmrćene svinje, a prihvatljivi korisnici su oni koji do sada nisu koristili prethodne istovjetne mjere.

Kalkulacija je napravljena na temelju prosječnih cijena iz trećeg tromjesečja 2023. godine te svinjogojcima, u vremenu u kojem ne mogu držati svinje, a maksimalno do 12 mjeseci, nadoknađuje nemogućnost ostvarivanja prihoda.

Iako mjere Vlade RH pozdravljaju, u Središnjoj udruzi svinjogojaca Hrvatske smatraju da ovaj novi paket mjera neće pomoći previše situaciji na terenu.

„Sve mjere Vlade RH pozdravljamo. Svakako da sredstva, kumulativno promatrano, nisu mala. No, situacija na terenu je kompleksnija. Kad iznos podijelite na korisnike, ono što će svinjogojci dobiti kao potporu je manje od onog što vam je dnevno potrebno za uzgoj jedne krmače. A puno toga su svinjogojci izgubili, pogotovo ove sezone zbog afričke svinjske kuge“, kaže za Financije.hr Damir Jagić, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske.

Druge države EU, kao što su Austrija, Njemačka, Poljska ili Češka, kako ističe, isplaćivale su značajno više sredstava za pomoć svinjogojcima zbog ASK.

„Mi smo dobili deset posto onoga što su dobile kolege u ovim zemljama. Nama se često govori i da nismo dovoljno rentabilni, kao domaći proizvođači, ali mi smo izloženi brojnim problemima uz problem ASK, a jedan od njih je i prekomjeran uvoz koji šteti domaćoj proizvodnji zbog čega bi mnogi uzgajivači mogli i prestati s radom“, kaže Jagić.

No, u programu Vlade RH postoji i mjera prema svinjogojcima koja bi mogla pomoći da se domaće svinjogojstvo održi, a to su tipske farme koje bi se gradile na područjima županija koje su bile intenzivno zahvaćene s ASK. Ideja je razrađena u suradnji s Agronomskim fakultetom.

„Ideja je dobra, i na terenu bi mogla funkcionirati kako bi zadovoljila biosigurnosne standarde i svakako bi mogla ohrabriti svinjogojce da nastave raditi i proizvoditi domaće. No, kako je ideja još uvijek u razradi, treba voditi računa i o različitim potrebama svakog uzgajivača ponaosob, ali i o troškovima. Ako se već ide u taj projekt, zaista ga treba i financijski ispratiti. Ovu ideju bez potpore države samo svinjogojci neće moći napraviti“, kaže Jagić.

Do sada je Vlada RH donijela nekoliko paketa mjera potpore svinjogojcima tijekom 2023. godine, čija je ukupna vrijednost oko 40 milijuna eura. Do sada je isplaćeno 17,1 milijun.

Cijena domaćeg svinjskog mesa kreće se oko sedam eura po kilogramu, u zavisnosti od kategorije, no sve ga je teže naći u prodaji.

21 Odgovora

  1. U proslom postu san napisa kako bi se svi trebali prebaciti na piletinu, isprike to je bila grsska, svi na toffuu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari