Vlada RH pripremila dodatnih 2,5 milijuna eura pomoći svinjogojcima

Foto: Pixabay

Vlada RH je na sjednici donijela Program potpore za izostanak prihoda od svinjogojske proizvodnje zbog mjera suzbijanja afričke svinjske kuge vrijedan 2,5 milijuna eura.

Ovaj program namijenjen je uzgajivačima kojima su usmrćene svinje, pojašnjava Hina, a prihvatljivi korisnici su oni koji nisu koristili prethodne istovjetne mjere.

Kalkulacija je napravljena na temelju prosječnih cijena iz trećeg tromjesečja 2023. te se njima svima, u vremenu u kojem ne mogu držati svinje, a maksimalno do 12 mjeseci, nadoknađuje nemogućnost ostvarivanja prihoda, pojasnila je ministrica poljoprivrede, Marija Vučković.

Provedbom Programa, kako se navodi u obrazloženju odluke Vlade RH, omogućit će se dodjela potpore za nadoknadu gubitka prihoda zbog naređenih mjera koje su na snazi zbog kontrole i suzbijanja ASK sukladno relevantnim regulativama i mjerama kontrole bolesti, odnosno nemogućnosti držanja svinja.

Vučković je pojasnila da je riječ o planiranoj mjeri, a ukupna vrijednost svih mjera iznosi 40 milijuna eura, pri čemu je do danas isplaćeno 17,1 milijun.

“Kod svinjogojaca kojima su usmrćene svinje naređena je zabrana držanja tih životinja maksimalno do 12 mjeseci, ovisno o kategoriji biosigurnosti koja je utvrđena na njihovom gospodarstvu, pojasnila je Vučković napominjući kako je program poput ovog već proveden prošle godine.

14 Odgovora

  1. Kako nisu osigurali potpore kokošogojcima kad je harala ptičja gripa. Ne sviđaju mi se ovi dvostruki standardi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari