Nova uredba Ministarstva poljoprivrede: Od sutra dozvoljena svinjokolja

Pixabay.com
Svinjetina, ilustracija Foto: Pixabay.com

Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je izvijestilo da od 21. prosinca stupa na snagu provedbena uredba vezana uz posebne mjere kontrole u odnosu na afričku svinjsku kugu (ASK), a kojom se uz ostalo dozvoljava mogućnost klanja svinja za vlastite potrebe uz obvezan prethodan klinički pregled veterinara.

Kako se navodi u priopćenju, u Službenom listu EU danas je objavljena provedbena Uredba (EU) 2023/2894 po pitanju posebnih mjera kontrole u odnosu na ASK. Uredba stupa na snagu u četvrtak 21. prosinca, kao i novo rješenje o zonama Ministarstva poljoprivrede, prenosi Hina.

Navedenom uredbom, kako ističu iz Ministarstva, sva područja u Republici Hrvatskoj koja su bila u zoni zaštite i zoni nadziranja u odnosu na pojavu afričke svinjske kuge u domaćih svinja svrstana su u takozvanu ‘ZONU III’, koja uz obvezni daljnji nadzor i kontrolu situacije u odnosu na ovu bolest omogućava stavljanje na tržište svježeg mesa koje potječe od svinja iz zone III.

Od najavljenih promjena iz Ministarstva naglašavaju “mogućnost klanja svinja za vlastite potrebe u objektu gdje se drže svinje uz ispunjavanje svih biosigurnosnih i drugih propisanih uvjeta za držanje svinja te uz obvezan prethodan klinički pregled veterinara”.

Također, meso koje potječe od svinja iz zone III, zaklanih u odobrenim objektima za klanje moći će se stavljati na tržište kao svježe meso isključivo za područje Republike Hrvatske.

Osim zoniranja Vukovarsko-srijemske i dijela Brodsko-posavske županije, nova zona i prije roka određenog u siječnju iduće godine, proširena i na područje dijela Osječko-baranjske županije.

Iz Ministarstva su podsjetili kako je na sastanku Stalnog odbora za zdravlje životinja održanog u petak, 15. prosinca, u Bruxellesu Hrvatska prezentirala mjere i aktivnosti provedene u svrhu suzbijanja ASK kao i ažurirani akcijski plan kojim se daju garancije za mogućnost regionalizacije određenih područja zemlje koja su do sada bila pod rigoroznim mjerama kontrole ove bolesti. Predložene mjere i akcijski plan jednoglasno su podržani od strane Europske komisije i država članica.

O opravdanosti mjera i podizanja svijesti subjekata koji drže svinje koje i dalje provodi Ministarstvo s nadležnim službama na terenu govori činjenica da od 29. studenog nemamo zabilježen niti jedan novi slučaj pojave ASK, naveli su iz Ministarstva.

Također su naglasili kako je to veliki uspjeh veterinarske struke i svih nadležnih službi koje su provele brojne mjere i aktivnosti na terenu, te znak svim proizvođačima svinja da se pridržavanjem biosigurnosti i svih drugih propisanih mjera može nastaviti proizvodnja i poslovanje, a uz to i očuvati tradicija. Zahvalili su odgovornim svinjogojcima koji su pridržavanjem mjera doprinijeli suzbijanju afričke svinjske kuge.

Iz Ministarstva također podsjećaju subjekte na važnu obvezu prijave brojnog stanja svinja na objektu do 23. prosinca ove godine kao i obvezu kontinuirane prijave u roku od tri dana od nastale promjene (uginuće, premještanje, prasenje, klanje u vlastitom objektu).

Jedan odgovor

  1. Hm, starija vijest, sad tek vidim.
    Ugl jel netko ikada prisustvovao svinjokolji?
    Ja nisam…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari